Home » Natură » O tehnică revoluţionară cu laser a descoperit cea mai veche dovadă a existenţei vieţii pe Terra

O tehnică revoluţionară cu laser a descoperit cea mai veche dovadă a existenţei vieţii pe Terra

O tehnică revoluţionară cu laser a descoperit cea mai veche dovadă a existenţei vieţii pe Terra
Publicat: 01.08.2017
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga susţin că au găsit rămăşiţele celui mai vechi organism al Pământului în formaţiunile Centurii Isua Greenstone din Groenlanda, datând de acum 3,7 miliarde de ani.

Posibila descoperire a putut fi realizată cu o nouă tehnică de scanare cu laserul. Descoperirea poate arunca o nouă lumină asupra modului în care viaţa a evoluat pe planetă şi, de asemenea, ne poate ajuta în căutarea vieţii pe alte planete, relatează Daily Mail.

Până acum, cea mai veche formă de viaţă avea vârsta de 3,48 de miliarde de ani, în rocile din Australia.

Tue Hassenkam, autorul principal al acestui studiu, precizează că „nu putem spune exact când viaţa a început pe Terra, dar putem spune cu certitudine că exista acum 3,7 miliarde de ani”. Mai mult, cercetătorul menţionează că „mai putem spune cu siguranţă că aceşti microbi trăiau în mediul marin, deoarece rămăşiţele biologice au fost precipitate pe fundul oceanului”.

Tehnica folosită a fost numită Atomic Force Microscopy (AFM) şi implică utilizarea unui laser pentru scanarea rocii şi este capabilă „să detecteze la nivel atomic”, conform lui Hassenkam.

„Prin variaţia lungimiii undei luminii laserului, am putut „simţi” modul în care suprafaţa răspunde. Răspunsul depinde de legăturile chimice existente pe suprafaţă”, precizează savantul.

Astfel, cercetătorii au putut depista existenţa elementelor esenţiale vieţii: carbonul, oxigenul, azotul şi fosforul. Singurul care lipsea era hidrogenul, dar cercetătorii susţin că acesta, fiind atât de mic, se putea scufunda mai mult în roci.

Elementele au fost găsite în cristalele de granat care au fost prinse în roca sedimentară veche de 3,7 de miliarde de ani.

Profesorul Minik Rosing susţine că aceste elemente „erau încă prinse strâns unele de celelalte, atât de strânse încât se mai putea îngadra într-un organism unicelular”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viata pe Pamant nu este o intamplare

Viaţa pe Pământ a apărut cu mult înainte de data la care se credea

Când a apărut viaţa pe Terra? Cercetătorii au un nou răspuns surprinzător

Cum a apărut viaţa pe Terra? Vechea teorie este demontată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase