Home » Știință » A fost descoperită o rezervă imensă de carbon topit sub partea de vest a Statelor Unite

A fost descoperită o rezervă imensă de carbon topit sub partea de vest a Statelor Unite

A fost descoperită o rezervă imensă de carbon topit sub partea de vest a Statelor Unite
Publicat: 16.02.2017
Savanţii au folosit cea mai largă dispunere de senzori seismici pentru a afla ce se găseşte sub suprafaţa Pământului şi au descoperit un rezervor de carbon topit sub Statele Unite care acoperă o arie de 1,8 milioane de kilometri pătraţi.

Descoperirea rezervorului imens ridică probleme asupra cantităţii de carbon prinse în interiorul Pământului, afirmă Science Alert.

Se pare că este mult mai mult decât se credea. Rezervorul se găseşte la o adâncime de aproximativ 350 de km, deci este imposibil de ajuns fizic.

O echipă de la Universitatea Royal Holloway din Londra a folosit 583 de senzori seismici care au captat vibraţiile ciudate generate de mantaua superioară a Pământului.

În acest strat al planetei, temperaturile variază între 500 şi 900 de grade Celsius şi poate atinge 4000 de grade Celsius în mantaua inferioară. Aceste temperaturi dezintegrează carbonaţii.

Se crede că acest carbon duce la conductivitatea mantalei. Procesul de topire produce pattern-uri unice ale undelor seismice, care pot fi citite de senzori. Bazate pe aceşti senzori, cercetătorii suspectează că mantaua superioară a Terrei poate conţine 100 de trilioane de tone de carbon topit.

Sash Hier-Majumder, un cercetător în cadrul acestui studiu, susţine că această masă de carbon topit va urca, încetul cu încetul, la suprafaţă prin erupţii vulcanice. „Poate nu credem că structura internă a Terrei este asociată cu schimbările climatice, dar această descoperire nu are doar implicaţii în ceea ce priveşte cartarea subterană, dar şi pentru viitoarea noastră atmosferă. Eliberând doar 1% din acest dioxid de carbon în atmosferă este echivalentul arderii a 2,3 trilioane de barili de petrol”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii vor să sape până ajung la mantaua Pământului!

DESCOPERIRE neaşteptată în nucleul Pământului. Ce s-a întâmplat la 1.800 km adâncime

Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni – GALERIE FOTO

Crusta stelara este de 10 miliarde ori mai puternica decat otelul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase