Pământul este acum o planetă ”hibridă” ca urmare a schimbărilor produse de activitatea umană

11 09. 2017, 00:00

În prezent, un grup de cercetători au dezvoltat o nouă schemă ce are la bază ideea fluxului nesincronizat de energie al unei planete, acesta fiind la baza prezenţei vieţii, relatează Mail Online. Prin intermediului noului sistem, cercetătorii sugerează că Pământul ar putea tranziţiona de la o planetă încadrată în Clasa IV către categoria finală, Clasa V. 

Prima clasă planetară include lumile în care nu există atmosferă, precum Mercur sau Luna. A doua clasă este reprezentată de planetele care conţin o atmosferă bogată în gaze de seră, dar pe care nu există forme de viaţă, precum Marte sau Venus. Planetele încadrate în Clasa III conţin o biosferă şi activitate biotică, dar evoluţia planetei nu este afectată de acestea. Conform cercetătorilor, în prezent nu există astfel de planete în Sistemul Solar, deşi la început Pământul a făcut parte din această categorie. 

A patra clasă de planete deţin o biosferă groasă, iar fotosinteza şi viaţa de pe suprafaţa sa au un efect dramatic asupra fluxului de energie. În timp ce în clasa V sunt planetele a căror evoluţie este profund afectată de speciile care trăiesc pe ea.

În prezent, Pământul se află în perioada Antropocenului, epocă marcată de impactul uman. Conform cercetătorilor, această activitate este influenţată de evoluţia la scală largă a planetei. ”Premiza noastră este că intrarea Pământului în Antropocen reprezintă din punct de vedere astrobiologic tranziţia către o nouă clasă planetară,” au afirmat cercetătorii din cadrul Universităţii Rochester şi Washington din SUA. 

”Am explorat această problemă din perspectiva Sistemului nostru Solar şi a exoplanetelor studiate. În perspectiva noastră, începutul Antropocenului poate fi catalogat ca o hibridizare a planetei, o tranziţie de la o clasă planetară către alta,” informează studiul. 

Noua clasificare se bazează pe principiul ”non-echilibrului termodinamic. Aşadar, conform clasificării, magnitudinea fluxului energetic devine nesincronizată sub forma tranziţiei de la abiotic la biotic şi tehnologic. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Un asteroid de aproximativ 30 de metri se va apropia de Pământ. Care vor fi efectele în cazul prăbuşirii obiectului spaţial
 
Florence, asteroidul uriaş care a trecut recent prin apropierea Pământului, are propriile sale Luni
 
Misterul momentului în care primele animale au apărut pe Pământ a fost REZOLVAT de experţi
 
GALERIE FOTO. Deşertul Atacama, cel mai arid loc de pe pământ, a înflorit