Prima pagină Natura

Urmele uneia dintre cele mai longevive erupţii din istoria Pământului, care a avut efecte catastrofale, au fost descoperite recent

Alexandru Voiculescu 10.15.2017 | ● Vizualizări: 646
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii americani de la Washington State University (WSU) au descoperit că în regiunea Pacific Northwest din Statele Unite a avut loc una dintre cele mai mari erupţii vulcanice de pe Pământ, aruncând în atmosferă gaze sulfuroase pe o perioadă de câteva zeci de mii de ani.

Doar două erupţii au fost mai mari, care au condus şi la două mai extincţii în masă, scrie Science Daily.

„Evenimentul ar fi fost devastator pentru regiune din cauza ploilor acide rezultate în urma erupţiei”, a precizat John Wolff, profesor la WSU. „A avut un efect asupra temperaturilor globale, dar nu atât de mare încât să ducă la dispariţia unor specii sau cel puţin nu atât de multe încât să se observe paleontologic”, a adăugat acesta.

Fenomenul a avut loc acum 16,5 milioane de ani, unde vulcanii din sud-estul statului Washington din vestul Statelor Unite şi nord-estul statului Oregon au scos la suprafaţă cantităţi imense de lavă şi, odată cu aceasta, cantităţi extrem de mari de gaze.Pe o perioadă de zeci de mii de ani, curgerile de lavă au emis o cantitate de 242-305 miliarde de tone de dioxid de sulf, care este de 4.000 de ori mai mare ca erupţia Muntelui Tambora din 1815 din Indonezia. Această erupţia a acoperit Pământul cu o „perdea” de aerosoli, creând „anul fără vară” şi lipsa hranei în emisfera nordică.

Cea mai mare cantitate de gaze a fost eliberată în atmosferă în timpul erupţiilor, dar o parte a rămas prinsă în cristalele de lângă gurile de vulcan. Extrapolând, cercetătorii au putut calcula cantitatea aproximativă de gaz emanat menţionată mai sus.

Studiul are relevanţă în ceea ce priveşte riscurile la care viaţa pe Terra este supusă atunci când vine vorba de o erupţie majoră a unui supervulcan, cum este cazul Yellowstone, vulcanul de sub Parcul Naţional cu acelaşi nume localizat în nord-vestul Statelor Unite.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai misterios vulcan din lume, Etna, dă bătăi de cap experţilor: „Erupţiile recente sunt neobişnuite”

Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni - GALERIE FOTO

"Muntele lui Dumnezeu'', vulcanul care este pe punctul de a erupe. Ar putea pune în pericol trei situri arheologice extrem de importante

Un vulcan noroios din România, reactivat în urma cutremurelor