Home » Natură » Europa a fost lovită de cea mai puternică furtună din ultima jumătate de secol. Irlanda şi Marea Britanie, în alertă din cauza uraganului Ophelia

Europa a fost lovită de cea mai puternică furtună din ultima jumătate de secol. Irlanda şi Marea Britanie, în alertă din cauza uraganului Ophelia

Europa a fost lovită de cea mai puternică furtună din ultima jumătate de secol. Irlanda şi Marea Britanie, în alertă din cauza uraganului Ophelia
Publicat: 16.10.2017
Uraganul Ophelia a lovit în sudul Irlandei, lăsând mii de oameni fără curent electric. Viteza vântului este estimată să ajungă la 130 de kilometri pe oră. Potrivit autorităţilor este cea mai puternică furtună din ultimii 50 de ani.

Mii de persoane au rămas fără curent electric, după ce uraganul Ophelia a lovit în sudul Irlandei, doborând copaci şi creând valuri de până la 10 metri înălţime. Avioanele nu au mai decolat de pe aeroporturi, iar autorităţile au avertizat asupra unei „potenţiale ameninţări asupra vieţii”. Ophelia vine la exact 30 de ani de la Marea Furtună din 1987 care a ucis 18 oameni.

Autorităţile irlandeze şi britanice sunt în alertă. Şcolile au fost închise în Irlanda, iar zeci de zboruri şi curse de feribot au fost anulate înainte ca uraganul Ofelia să ajungă în Marea Britanie şi Irlanda. 

Multe feriboturi vor rămâne în port, iar zeci de zboruri ale aeroportului Heathrow au fost anulate.

Serviciul meteorologic din Irlanda a emis alertă de cod roşu pentru zonele de coastă Munster şi Connacht, unde luni şi marţi ar putea fi rafale de vânt de până la 130 de km/h.

La rândul lor, meteorologii britanici au avertizat că vântul ar putea atinge luni 128 de km/h.

Uraganul Ophelia probabil va fi furtună tropicală când va atinge teritoriul Marii Britanii. În octombrie 1987, o furtună similară a provocat moartea a 18 persoane în Marea Britanie.

Citeşte continuarea pe Gândul.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase