Home » Natură » Trăsătura specială ce îi ajută pe gheparzi să prindă prada

Trăsătura specială ce îi ajută pe gheparzi să prindă prada

Trăsătura specială ce îi ajută pe gheparzi să prindă prada
Publicat: 10.02.2018
Ghepardul este un animal cu o constituţie specială pentru alergat, are membrele lungi şi muşchi puternici care îl propulsează atunci când încearcă să prindă prada. Însă un studiu recent sugerează că animalul are o altă modalitate de adaptare localizată în urechea internă.

Specialiştii susţin că ghepardul se bazează şi pe un sistem vestibular specializat, parte a urechii interne, prin intermediul căruia detectează mişcările capului şi ajută animalul să-şi menţină privirea şi postura. Conform Science Magazin, prin intermediul tomografiilor computerizate, specialiştii au creat imagini 3D ale urechii interne a mamiferiului, cât şi a altor specii de feline, de la leopard la pisica domestică. 

Aceştia au descoperit că sistemul vestibular constituie o parte mult mai mare a urechii interne a ghepardului faţă de alte specii de feline. De asemenea, gheparzii au canale semicirculare alungite, o parte dintre acestea fiind implicate în mişcări ale capului şi ochilor. Sistemul ajută animalul să prindă prada prin menţinerea craniului nemişcat şi a ochilor pe pradă, chiar dacă restul corpului se mişcă rapid. Specia de ghepard gigant ce a dispărut de pe Terra nu deţinea aceleaşi trăsături, aşadar acestea s-au dezvoltat recent. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase