Home » Natură » O nouă specie a vietăţii ce ar putea rezista Apocalipsei a fost descoperită într-o parcare

O nouă specie a vietăţii ce ar putea rezista Apocalipsei a fost descoperită într-o parcare

Publicat: 06.03.2018
''Macrobiotus shonaicus'' este o nouă specie de tardigrade. Aceste vietăţi microscopice sunt cunoscute pentru rezistenţa pe care o au la diferite condiţii extreme, unele studii confirmând că ele ar putea fi singurele supravieţuitoare ale unei apocalipse.

Tardigradele cunoscute şi cu denumirea de ”urşi de apă” sunt animale microscopice cu opt membre care trăiesc în licheni, muşchi de pădure, frunze putrezite sau sol. Aceste metazoare descoperite iniţial în 1773 sunt extrem de rezistente, pot supravieţui dehidratării, temperaturilor extreme, presiunii, radiaţiilor intense sau vidului spaţial

Conform Gizmodo vietăţile trăiesc în mod obişnuit câteva luni, însă după ce a fost îngheţată o tardigradă a trăit aproximativ 30 de ani. Aceste animale microscopice se regăsesc oriunde în lume, până în prezent au fost descoperite aproximativ 1.000 de specii.  Doar în Japonia există 167 de specii. La acestea se mai adaugă specia  M. shonaicus care a fost descoperită într-o bucată de muşchi ce ieşea din crăpăturile asfaltului dintr-o parcare din oraşul Tsuruoka, Japonia. 

Credit: D. Stec et al., 2018

Denumirea de shonaicus se referă la regiunea Shōnai unde a fost descoperită vietatea. Echipa de cercetători din cadrul Universităţii din Polonia a descoperit 10 specimene în proba de muşchi din parcare. Apoi acestea au fost înmulţite în laborator pentru producerea unui număr mai mare de tardigrade necesare pentru analize. Cercetătorii au analizat caracteristicile fizice ale vietăţilor prin intermediul unui microscop cu faze de contrast şi a scanărilor realizate cu microscoape electronice. 

În urma analizării ADN-ului au fost descoperiţi patru markeri moleculari diferiţi făţă de cei ai altor specii de tardigrade. De asemenea analizele ADN i-au ajutat pe cercetători să determine locul în care se află nou specie în arborele genealogic al tardigradelor 

Noua specie se diferenţiază de M. anemone, M. naskreckii, şi M. patagonicus prin forma gurii a membrelor cât şi prin modul în care depun ouă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase