Home » Natură » VIDEO Geofizicienii au înregistrat în premieră sunetul tunetului unui vulcan

VIDEO Geofizicienii au înregistrat în premieră sunetul tunetului unui vulcan

VIDEO Geofizicienii au înregistrat în premieră sunetul tunetului unui vulcan
Publicat: 19.03.2018
Sunetul tremurului unui vulcan a fost înregistrat pentru prima oară de către geofizicienii ce monitorizează mai multe erupţii vulcanice de pe o insulă din oceanul Pacific.

Sunetul a fost creat de fulgerele ce se propagau prin norii de cenuşă ai vulcanului Bogoslof din insulele Aleutine. Sunetul a fost înregistrat cu ajutorul unui microfon aflat la 64 de kilometri depărtare, pe o altă insulă. 

Conform The Guardian, sunetul unui tunet vulcanic nu a mai fost înregistrat până acum, în mare parte deoarece este extrem de greu de diferenţiat de sunetele erupţiei vulcanice. ”Este un sunet pe care persoanele suprinse de erupţii vulcanice sigur l-au auzit, dar care nu a fost înregistrat şi identificat până în prezent,” a declarat Matt Haney din cadrul Alaska Volcano Observatory din Anchorage. 

În perioada decembrie 2016 – august 2017, vulcanul Bogoslof a erupt de peste 60 de ori, oferind astfel cercetătorilor oportunitatea de a înregistra sunetul în timp ce se aflau pe insula vecină, Umnak. În martie şi iunie, microfoanele au înregistrat sunetul distinctiv ce s-a auzit în Umnak la trei minute după ce o reţea globală de detectare a fulgerelor a descoperit fulgere în norii de cenuşă de deasupra vulcanului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase