Prima pagină Natura

Cercetătorii au rezolvat un mister vechi de 350 de ani. Cum a fost omorât unul dintre cele mai bine conservate exemplare de pasăre dodo

Oana Bujor 04.24.2018 | ● Vizualizări: 962
Sursa: Universitatea Warwick     + zoom
Galerie foto (2)

Misterul vechi de 350 privind modul în care a murit una dintre cele mai bine conservate păsări dodo a fost rezolvat. Pasărea a fost împuşcată în cap şi gât cu o puşcă. Faimosul specimen aflat în Muzeul Ashmolean din Oxford este singurul aflat în stare intactă.

În prezent, scanările au dezvăluit cum a murit acest membru al speciei dispărute. Conform Mail Online, ar fi fost împuşcat în cap cu o puşcă. Craniul păsării dodo  a fost ţinut în Oxford timp de peste trei secole. Celelalte păsări dodo din expoziţie sunt fie replici sau cranii şi schelete. 

Exponatul l-a inspirat pe Lewis Carroll, un vizitator frecvent al muzeului, ce a inclus personajul păsării dodo în Alice în Ţara Minunilor. Specimenul a fost expus scanărilor cu un computer tomograf şi analizat 3D pentru realizarea unei replici tridimensionale a păsării.

Universitatea Warwick

''Am descoperit bucăţi metalice în craniul păsării. Iniţial, am crezut că este contaminat. Apoi am scos o alice, părea plumb,'' a declarat profesorul Mark Wiliam din cadrul Universităţii Warwick. Conform specialiştilor, puştile din acea perioadă aveau o formă relativ rudimentară deoarece erau o tehnologie nouă.

Pasărea dodo este nativă din Mauritius. Motivul pentru distrugerea păsărilor par a fi porcii şi alte animale ce le-au distrus cuiburile. Locul exact din care provin păsările dodo aflate în muzeu este încă un mister. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: dodo | pasare | mister | pusca | craniu