O nouă teorie dezvăluie că ”ambuteiajele” din curenţii globali duc la tipare anormale ale vremii

03 06. 2018, 17:30

Astfel, studiul publicat recent în Science oferă o explicaţie pentru un fenomen care poate cauza furtuni catastrofale, oferind un cadru de abordare pentru prognozarea acestora, scrie Science Daily.

Valul de căldură din 2003 din Europa, seceta din California de acum 4 ani şi superfurtuna Sandy din 2012 au fost cauzate de astfel de „ambuteiaje” care au oprit sistemele climatice de a migra spre est.

„Blocarea este cunoscută pentru dificultatea de a fi prognozată, în mare parte pentru că nu există o teorie despre modul în care se formează şi de ce”, a precizat Noboru Nakamura, co-autor al studiului şi profesor la Universitatea din Chicago.

„Se pare că există o capacitate limită a ‘traficului vremii’, precum şi o şosea are o capacitate de trafic care atunci când este depăşită, blocarea se manifestă ca o congestie”, a adăugat Clare S.Y. Huang, alt co-autor al studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O decizie luată de AccuWeather, aplicaţia meteo pe care o folosim foarte mulţi, a INDIGNAT meteorologii: ”Suntem în domeniul horoscoapelor aici, nu al ştiinţei” FOTO+VIDEO

Anunţul ANM despre fenomenul meteo constatat în România în ultimii trei ani

Fenomenul din întreaga lume care îi sperie pe localnici şi îi contrariază pe cercetători: ”cutremurele” din cer

NASA a lansat pe orbită un nou şi puternic satelit pentru prognoză meteo şi monitorizarea uraganelor