Home » Natură » Populaţia de lupi de la ”rezervaţia naturală” de la Cernobîl se extinde şi poate transmite gene mutante

Populaţia de lupi de la ”rezervaţia naturală” de la Cernobîl se extinde şi poate transmite gene mutante

Publicat: 04.07.2018
Lupii gri din zona radioactivă din jurul sitului dezastrului de la Cernobîl încep să iasă în restul lumii, ridicând posibilitatea că vor răspândi genele mutante cauzate de radiaţii, conform unui nou studiu condus de Michael Byrne de la Universitatea Missouri din Columbia.

În 1986, exploziile au distrus un reactor la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina de astăzi, eliberând o cantitate de material radioactiv de 400 de ori mai mare ca cea de la Hiroshima, conform International Atomic Energy Agency.

După explozie, nu a fost clar nivelul de contaminare al zonei din jur, astfel că autorităţile au declarat o zonă arbitrară cu diametrul de 30 km ca fiind zona interzisă publicului. Oamenilor le este încă interzis să locuiască în „zona de excludere”, deşi acum este deschisă pentru turism, potrivit Live Science.

Numeroasele investigaţii cu privire la efectele contaminării mediului au ajuns la rezultatele contradictorii. Deşi unele studii au arătat că viaţa animalelor şi a plantelor a suferit, altele au descoperit că această viaţă a prosperat, cel mai probabil pentru că zona de excludere – lipsită de viaţă umană – a devenit o rezervaţie naturală.

În special, populaţia de lupi gri a înflorit, „având o densitate de şapte ori mai ridicată decât populaţiile din rezervaţiile înconjurătoare”, a precizat Byrne. Acum, pentru prima dată, „am găsit un lup tânăr care a părăsit zone de excludere”.

Savanţii au monitorizat 14 lupi gri din zona bielorusă de excludere – 13 adulţi cu vârste de peste doi ani şi un mascul juvenil de 1-2 ani – cu ajutorul unor zgarde cu GPS. „Nu existau lupi care luceau, toţi avea patru picioare, doi ochi şi o coadă”, a adăugat Byrne.

Cercetătorii au aflat că deşi adulţii au stat în zonă, lupul tânăr s-a plimbat de multe ori în afara limitelor la trei luni după ce savanţii au început să-i monitorizeze mişcările. Într-o perioadă de 21 de zile, animalul a ajuns chiar şi la 300 km de zona de excludere.

Din cauza unei defecţiuni la GPS-ul lupului, cercetătorii nu au putut vedea dacă animalul s-a întors în zona de excludere sau dacă a rămas afară permanent.

Aceste descoperiri „reprezintă prima dovadă a unui lup care iese din zona contaminată”, a afirmat Byrne. „În loc să fie o gaură neagră ecologică, zona de la Cernobîl poate fi o sursă de animale sălbatice care pot ajuta populaţiile din regiune. De asemenea, aceste descoperiri se pot aplica şi altor specii”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

La 31 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, unele animale din Suedia au un nivel al radiaţiilor de 10 ori mai mare decât cel normal

CERNOBÎL – O echipă de fizicieni suedezi au descoperit un alt motiv care a dus la cel mai mare accident nuclear din istorie. VIDEO

Incendiul de la Cernobîl ar putea avea efecte? Anunţul Ministerul Mediului

Cernobîl, după 30 de ani. RADIOGRAFIA celui mai mare dezastru nuclear din istorie. Care au fost efectele acestuia de-a lungul ultimelor trei decenii – FOTO + VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase