Home » Natură » Viespea cu acul ce pare a fi ”o armă de luptă”. Descoperirea i-a uimit pe specialişti

Viespea cu acul ce pare a fi ”o armă de luptă”. Descoperirea i-a uimit pe specialişti

Viespea cu acul ce pare a fi ”o armă de luptă”. Descoperirea i-a uimit pe specialişti
Publicat: 11.07.2018
Cercetătorii din Finlanda au descoperit o nouă viespe în munţii Anzi şi pădurile tropicale Amazoniene, a cărui ac pare a fi „o armă de luptă''.

„Am studiat viespile parazitoize tropicale de o lungă perioadă de timp, însă nu am vazut niciodată ceva asemănător”, a afirmat profesorul Ilari E. Saaksjarvi, din cadrul Universităţii din Turku. 

Acul viespii nu este doar lung, ci şi foarte lat, scrie Popular Mechanics. Spre deosebire de albine, viespile îşi pot folosi acul de multiple ori. Femelele au ace ce fie pot injecta venin sau pot depune ouă. Viespile parazitoize, precum Clistopyga crassicaudata, au de obicei un ovipozitor destul de lung pentru depunerea ouălor, dar şi pentru atac. 

Clistopyga are o manieră inedită de depunere a ouălor, iniţial viespea caută cuiburi de păianjeni, apoi parazitează păianjenul cu venin. Apoi, depune ouăle pe insectă. Larvele ce ies din ou consumă apoi păianjenul  şi ouăle acestuia. 

„Acul gigantic al acestei specii este şi o uneltă extrem de sofisticată, însă din nefericire momentan putem doar să ghicim care este scopul lui”, a declarat Saaksjarvi. Deşi pare înfiorătoare, viespea este una dintre insectele ce ajută oamenii. Insectele dăunătoare sunt principala hrană a multor specii de viespi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase