Home » Natură » Viespea care transformă alte insecte în „zombi”. Cercetătorii au filmat o specie de viespe cu un comportament bizar – VIDEO

Viespea care transformă alte insecte în „zombi”. Cercetătorii au filmat o specie de viespe cu un comportament bizar – VIDEO

Viespea care transformă alte insecte în „zombi”. Cercetătorii au filmat o specie de viespe cu un comportament bizar – VIDEO
Publicat: 28.01.2017
Filmul realizat de cercetători arată o specie de viespe numită „Ampulex compressa” care îşi controlează prada cu ajutorul veninului.

Ampulex compressa este o viespe solitară din familia Ampulicidae. Se găseşte la tropice, în sudul Asiei, în Africa şi în insulele din Pacific. Femela are peste doi centimetri lungime şi are culori metalice de albastru şi turcoaz, după cum se vede şi în filmuleţul de mai jos.

Particularitatea acestei viespi este că scopul vânatului nu este omorârea prăzii, ci transformarea într-un „zombi”. Cu ajutorul veninului extrem de toxic care afectează sistemul nervos, viespea transformă prada într-un animal docil. Un lucru interesant care denotă inteligenţa acestor insecte este că pot măsura nivelul de venin pe care l-au injectat. Prea puţin, şi gândacul se va trezi, prea mult şi acesta va muri.

După ce a văzut că totul este în regulă, îşi conduce prada într-un loc ferit pentru a îi depunde un (singur) ou. Are tot interesul să ţină gândacul în viaţă, întrucât larva se va hrăni din acesta timp de 4-5 zile, până când îşi va face loc în organele interne cu care se va hrăni, într-o ordine prin care să maximizeze durata de viaţă a gândacului. Viespea astupă bârlogul pentru siguranţă. După o lună se naşte o nouă viespe, pregătită să ia procesul de la capăt.

Mai există câteva specii de viespi cu un comportament asemănător, precum Ampulex dementor, Glyptapanteles, un gen de viespi care transformă omizile în gardieni ai propriilor bârloguri, sau Hymenoepimecis argyraphaga, care intoxică păianjenii pentru a construi pânze utile viespei.

Sursa: Team Candiru, Wikipedia

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Insecte înfricoşătoare: o viespe uriaşă a fost descoperită în Indonezia

Trei plăceri esenţiale pe care nu le-am fi avea dacă n-ar fi viespile

Cine iese învingător în lupta dintre o tarantulă şi o viespe uriaşă? (VIDEO)

10 animale despre care nu stiai ca sunt veninoase

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase