Home » Natură » A fost descoperită sursa substanţei ce accelerează distrugerea stratului de ozon. ”Este o crimă masivă la adresa mediului”

A fost descoperită sursa substanţei ce accelerează distrugerea stratului de ozon. ”Este o crimă masivă la adresa mediului”

Publicat: 12.07.2018
Cercetătorii susţin că au descoperit sursa chimicalei CFC-11 ce accelerează distrugerea stratului de ozon. Chimicala este fabricată ilegal de către producătorii chinezi, susţine Environmental Investigation Agency (EIA).

Cel puţin 18 companii au utilizat CFC-11 ce a fost interzis la nivel global din 2010. Conform Independent, producătorii utilizează chimicala pentru a produce spumă de izolare. Descoperirea este considerată „o crimă masivă la adresa mediului”. 

Specialiştii au dezvăluit la începutul acestui an că există o chimicală misterioasă ce provoacă distrugerea masivă a stratului de ozon. În tot acest timp au speculat că provine din estul Asiei. Stratul de ozon este vital pentru protejarea vieţii de pe Pământ în faţa radiaţiilor UV. CFC-ul a fost folosit pentru substanţe utilizate în refrigerare, agenţi de propulsie şi aerosoli, însă a fost interzis prin Protocolul de la Montreal, după descoperirea găurii din stratul de ozon, în anii 1980. 

Interzicerea utilizării chimicalei a fost considerată una dintre cele mai bune politici de mediu din istorie. Însă, conform lucrării publicate în jurnalul Nature, în urmă cu două luni a fost înregistrat un coeficient dublu de emisii de CFC-11. 

EIA a declarat că 18 companii din 10 provincii chinezeşti au admis că folosesc CFC-11 ca agent de expandare pentru spuma utilizată în izolarea locuinţelor. „Dacă nu este oprită producţia ilegală, va încetini procesul de vindecare a stratului de ozon. CFC-11 duce şi la accelerarea încălzirii globale”, a declarat Alexander von Bismarck, directorul executiv EIA din SUA. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase