Meduzele albastre, o apariţie inedită pe litoralul românesc

14 09. 2018, 10:00
Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bâlbă, consideră că meduzele în cauză, denumite rhizostoma octopus, sunt de două decenii în Marea Mediterană, dar au ajuns recent şi în Marea Neagră, potrivit publicaţiei constănţene Replica.

Adrian Bâlbă a chemat, însă, specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa Constanţa, care vor verifica dacă este vorba despre o specie nouă sau nu.

Specialiştii au precizat, însă, că meduzele albastre nu reprezintă un pericol pentru mediul marin şi pentru oameni deoarece nu există meduze veninoase în Marea Neagră, unde trăiesc mai multe specii din aceste creaturi marine.  Este bine, însă, să nu fie atinse deoarece pot elimina o substanţă generatoare de alergii şi iritaţii la persoanele mai sensibile.
 
Meduzele, bogate în colagen, motiv pentru care sunt folosite în industria farmaceutică, cosmetică, dar şi alimentară, eşuează de obicei pe plaje la sfârşitul verii, atunci când temperaturile scad, iar vântul suflă mai tare. Meduzele se hrănesc în general cu fitoplancton.