Home » Natură » În 12 zile din an, pe Pământ cade jumătate din cantitatea anuală de precipitaţii

În 12 zile din an, pe Pământ cade jumătate din cantitatea anuală de precipitaţii

În 12 zile din an, pe Pământ cade jumătate din cantitatea anuală de precipitaţii
Publicat: 25.12.2018
Un nou studiu arată că în orice zonă de pe glob jumătate din precipitaţiile anuale au loc, în medie, în doar 12 zile.

În cadrul analizei specialiştii au utilizat datele privind precipitaţiile zilnice din 185 de regiuni de pe glob, ce au avut loc între 1999 şi 2014. Conform ScienceMag, perioada de 16 ani a fost suficientă pentru a înregistra variaţiile anuale ale precipitaţiilor provocate de fenomene precum El Nino sau alte cicluri climatice pe termen scurt.

MESAJE DE CRĂCIUN 2018. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

De asemenea, specialiştii s-au axat şi pe staţiile meteorologice aflate la 50° de ecuator, fapt ce le-a permis să utilizeze datele sateliţilor atât pentru a-şi valida informaţiile, cât şi pentru a le extrapola. În medie, în fiecare zonă a existat o lună în care precipitaţiile au fost prezente periodic. De asemenea, jumătate din precipitaţiile anuale din fiecare zonă au avut loc în decursul a doar 12 zile, arată raportul realizat de specialişti şi publicat în jurnalul Geophysical Research Letters. Zilele cu cele mai multe precipitaţii au variat în funcţie de loc şi de anotimp, însă tiparul poate fi aplicat la nivel global.

Cercetătorii au mai utilizat şi 36 de modele climatice diferite pentru a identifica modul în care precipitaţiile se pot modifica în viitor. În special, aceştia au analizat precipitaţiile zilnice ce ar avea loc în anul 2085 şi 2100, în cadrul unui scenariu în care nivelul de dioxid de carbon din  atmosferă ar ajunge la 936 părţi per milion, în 2100.

În prezent, nivelul de dioxid de carbon este de 408 părţi per milion.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

China construieşte un sistem de control al vremii care va creşte nivelul de precipitaţii într-o regiune de trei ori aria Spaniei

Cum va fi vremea în România în următorii ani. Climatolog: Structura anotimpurilor se va schimba

Lucrul mai puţin ştiut despre ploi: bacteriile din nori pot crea precipitaţii

8 din 10 români consideră că schimbările climatice afectează negativ România. Începe Bucharest Science Festival, vezi programul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase