Home » Natură » Beneficii, riscuri şi istoria consumului de mere

Beneficii, riscuri şi istoria consumului de mere

Publicat: 03.01.2019
Merele chiar ţin doctorul la distanţă, fiind denumite deseori „alimente minune”. Aceste fructe sunt bogate în fibre şi vitamina C, dar au un conţinut redus de calorii şi sodiu, grăsimile şi colesterolul fiind inexistente.

Merele sunt bogate în polifenoli ce au rol antioxidant. Polifosfaţii se găsesc atât în pulpa, cât şi în coaja fructului, aşadar pentru obţinerea unei cantităţi mari de antioxidanţi trebuie consumată şi coaja”, a declarat nutriţionistul Laura Flores din San Diego.

Conform Live Science, toate aceste beneficii pot ameliora efectele astmului sau ale bolii Alzheimer, în timp ce menţin greutatea corporală, sănătatea osoasă, funcţiile pulmonare şi protejează sistemul gastrointestinal.

Beneficii asupra sănătăţii

Sursa-Pixabay

Merele sunt pline de vitamina C, mai ales coaja lor, ce are un conţinut ridicat şi de fibre insolubile. Acest tip de fibre nu absorb apa şi ajută la tranzitul intestinal. Alături de fibrele insolubile, merele conţin şi fibre solubile, precum pectina. Aceşti nutrienţi ajută la prevenirea acumulării coloresterolului în vasele de sânge ce previne apariţia arterosclerozei şi a bolilor cardiace.

Cât despre polifosfaţi şi antioxidanţi aceştia scad gradul de oxidare al membranei celulelor, fapt ce scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. De asemenea beneficiile consumului de mere se produc şi la nivelul sistemului respirator. Un studiu din 2017 arăta că antioxidanţii din fructe, inclusiv mere ajută la controlarea nivelului de radicali liberi.

Riscurile asupra sănătăţii

„Consumul de mere în exces nu provoacă multe efecte negative, dar la fel ca orice aliment mâncat în excess, acesta poate duce la creşterea în greutate”, a declarat Flores. De asemenea, merele sunt acide fapt ce poate distruge smalţul dentar. Un studiu din 2011 arăta că un consum excesiv de mere degradează dinţii de patru ori mai rapid decât băuturile carbogazoase.

Dentiştii recomandă tăierea merelor şi mestecarea feliilor cu măselele. De asemenea, ei mai recomandă clătirea gurii cu apă pentru eliminarea acidului şi zaharurilor.

Merele şi pesticidele

„Majoritatea merelelor sunt tratate cu pesticide, doar dacă acestea sunt certificate ca fiind organice”, a declarat Flores. Spălarea merelor ajută la eliminarea pesticidelor. „Spălarea şi frecarea cojii cu un burete pentru fructe ar trebui să elimine mare parte din pesticide”, afirmă Flores. Un studiu din 2018 arată că beneficiile asupra sănătăţii ale consumul de fructe şi legume sunt mult mai mari decât riscurile expunerii la pesticide.

Seminţele de mere sunt otrăvitoare?

Sursa-Pixabay

Seminţele de mere conţin un compus chimic numit amigdalin ce poate elimina cianuri. De obicei seminţele întregi trec astfel prin întregul sistem digestiv, dar dacă le mesteci te-ai putea expune la aceste toxine. Una sau două seminţe nu pot face mult rău deoarece corpul se poate descurca cu o doză mică de cianură.

Conform specialistului în alimentaţie John Fry, aproximativ 1 miligram de cianură per kilogram din greutatea corporală poate ucide un adult. Seminţele de mere conţin aproximativ 700 miligrame per kilogram, aşadar 100 de grame de seminţe pot ucide o persoană de 70 de kilograme. O singură sămânţă de măr cântăreşte aproximativ 0,7 grame, aşadar ar fi necesare 143 de seminţe pentru această cantitate de cianură.  De obicei un măr are opt seminţe, aşadar doza letală poate fi obţinută din 18 mere.

Istoria merelor

Merele au apărut în zonele montane din Kazakhstanul de astăzi. Arborii ajungeau la o înălţime de 18 metri şi produceau fructe de toate mărimile. Conform Universităţii din Illinois, merele ar fi început să fie consumate încă din anul 6500 î.Hr. 

Numeroase rute comerciale treceau prin astfel de arbori, merele erau probabil culese de vânzători şi cărate de-a lungul drumului. Seminţele s-au încrucişat natural cu celelalte specii locale, astfel au apărut mii de tipuri diferite de mere în Europa şi Asia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce e bine pentru femei să mănânce mere: a fost descoperit un efect deosebit al acestor fructe asupra vieţii amoroase

Merele sunt benefice pentru slăbit? Ce alte beneficii pot avea?

Pericolul URIAŞ care se ascunde în mere, pere, caise şi migdale

Acesta să fie începutul unei noi ere a fructelor modificate genetic?! Un nou soi de mere care nu se strică vor ajunge în curând pe piaţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase