Home » Natură » Ciuperca uriaşă de pe Pământ ce există chiar din perioada lui Socrate

Ciuperca uriaşă de pe Pământ ce există chiar din perioada lui Socrate

Publicat: 06.01.2019
O ciupercă uriaşă ce se află sub oraşul Michigan, din SUA, este extrem de vârstnică, foarte grea şi are o rată scăzută de mutaţii, arată un nou studiu.

Conform Live Science, ciuperca are o vechime de 2.500 de ani, cântăreşte aproximativ 400.000 de kilograme şi se întinde pe aproximativ 74 de kilometri pătraţi. De asemenea, gradul de mutaţii este redus, afirmă coautorul studiului, Johann Bruhn, profesor din cadrul Universităţii din Missouri.

„Credem că această rată redusă de mutaţii este probabil cheia stabilităţii genetice a acestui fungus enorm şi poate chiar şi a longevităţii sale”, a declarat Bruhn. Specialistul a analizat iniţial ciuperca la sfârşitul anului 1980, atunci când realiza un experiment în pădurea din Michigan. Împreună cu echipa sa, Bruhn a analizat fungusul, a cărui mărime şi vârstă au fost subestimate la început.

Rizomorfi ai fungusului analizaţi de cercetători/Credit: James B. Anderson, Johann Bruhn şi Myron Smith

Iniţial, ei credeau că ciuperca are o vechime de 1.500 ani şi aproximativ 100.000 de kilograme, conform studiului publicat în 1992. În acel moment, ciuperca uriaşă a devenit subiect de discuţie pentru marile show-uri americane. Acum, la 30 de ani după primul studiu, cercetătorii au dezvăluit adevărata amploare a fungusului. În ciuda mărimii sale, ciuperca se află în mare parte în subteran. Ciuperca utilizează o parte din energia obţinută din descompunerea unei baze lemnoase pe care se dezvoltă apoi rizomorfii. Aceste rizomorfe se ataşează de rădăcinile arborilor, iar în momentele vulnerabile, precum seceta sau existenţa unei peste, ciuperca atacă şi absoarbe nutrienţii arborelui.

În timpul studiului, specialiştii au crescut ciuperca şi în laborator/Credit: James B. Anderson, Johann Bruhn şi Myron Smith

Vă recomandăm să citiţi şoi următoarele articole:

”Ciupercile bionice” ce generează electricitate au fost create de cercetători

Savanţii au descoperit motivul pentru care ciupercile halucinogene au devenit atât de ”magice”

Beneficiul surprinzător al ciupercilor halucinogene poate reprezenta primul tratament eficient împotriva depresiei

Ciupercă uriaşă, de 5 kilograme, pe Transalpina – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase