Home » Natură » NASA a asistat la naşterea unei insule în Pacificul de Sud care a surprins savanţii. ”Eram ca nişte copii bezmetici”

NASA a asistat la naşterea unei insule în Pacificul de Sud care a surprins savanţii. ”Eram ca nişte copii bezmetici”

Publicat: 10.02.2019
Un savant NASA a vizitat o insulă veche de 4 ani pe care sateliţii au urmărit-o cum a apărut din ape - o şansă rară pentru a vedea în persoană o insulă nouă care durează mai mult decât câteva luni.

Aproape de sfârşitul lui 2014, savanţii au realizat că sateliţii monitorizează o explozie vulcanică în teritoriul naţiunii Tonga din Oceanul Pacific. La sfârşitul lui ianuarie 2015, erupţia s-a terminat, iar noul uscat se întindea între două insule mici mai vechi numite Hunga Tonga şi Hunga Ha’apai. Numele neoficial al noii insule este Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

Dan Slayback, savant la NASA, a observat erupţia şi a început să planifice o expediţie de teren. În octombrie 2018, acesta împreună cu echipa sa au ajuns pe insulă, scrie Live Science.

„Eram precum nişte copii bezmetici. M-a surprins cât de important a fost să fiu acolo în persoană pentru acest studiu”, a precizat Slayback.

Insula este un supravieţuitor neobişnuit, întrucât multe insule dispar în doar câteva luni, aşa cum se credea şi despre această insulă. Dar o analiză NASA din 2017 a revizuit speranţa de viaţă a insulei între 6 şi 30 de ani. Este una din 3 insule vulcanice care au supravieţuit mai mult de câteva luni în ultimii 150 de ani şi este prima de când o flotă de sateliţi au început să monitorizeze suprafaţa terestră.

Credit: Dan Slayback/NASA GSFC

Dar când savanţii au ajuns pe insulă, observaţiile din teren nu se potriveau cu cele din satelit. Schimbările de relief şi altitudine au fost mai dramatice în realitate.

De asemenea, Slayback a adunat eşantioane de rocă, cu permisiunea unui reprezentant de la Tonga, iar cercetătorul speră că datele adunate în timpul expediţiei să ajute savanţii să înţeleagă cât de mult poate supravieţui insula.

Cercetătorii de la NASA au un interes special pentru insulă întrucât poate fi cel mai apropiat exemplu de Marte străvechi, înainte ca oceanele sale să se evapore şi vulcanii să devină inactivi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O insulă din Japonia a dispărut. Aceasta marca o graniţă importantă cu Rusia

Insula indoneziană Lombok s-a ridicat cu 25 de centimetri din cauza cutremurului

Tărâmul interzis tuturor oamenilor se găseşte în Arhipelagul Hawaii. Este o oază exotică – VIDEO

Ce este de fapt „noua insulă” din Pacific. Natura ne-a păcălit din nou – PRIMELE IMAGINI

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase