Home » Natură » Motivul pentru care mistreţii de pe un fond de vânătoare din Constanţa vor fi ucişi

Motivul pentru care mistreţii de pe un fond de vânătoare din Constanţa vor fi ucişi

Motivul pentru care mistreţii de pe un fond de vânătoare din Constanţa vor fi ucişi
Publicat: 06.02.2019
Toţi mistreţii de pe un fond de vânătoare din judeţul Constanţa vor fi ucişi după ce, la patru mistreţi morţi, găsiţi în zonă, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Constanţa, în cursul zilei de marţi a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost confirmată existenţa virusului PPA la patru mistreţi morţi, găsiţi în zona fondului de vânătoare nr. 8 Decebal.

„A fost votat un plan de măsuri ce are aplicabilitate imediată în zona afectată, pe o arie cu rază de 13 kilometri: opt kilometri fiind zona infectată, iar o rază de cinci kilometri fiind zona tampon. Planul cuprinde dispoziţii ce prevăd, între altele, prinderea integrală a mistreţilor din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizaţi şi personal abilitat”, au anunţat reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

În plus, s-a mai dispus interzicerea circulaţiei cu animalele domestice în zona respectivă, dar şi ţinerea porcilor din exploataţii sau gospodarii în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolaţi de porcii mistreţi.

„Măsurile de control al bolii sunt puse în aplicare cel mai repede la 12 luni de la constatarea ultimului caz de pestă porcină africană la porcii sălbatici în zona infectată determinată şi rămân în vigoare pentru cel puţin încă 12 luni”, au mai precizat sursele citate.

În urma sacrificărilor de animale, la nivelul întregului judeţ au fost plătite până în prezent despăgubiri pentru cele 849 de exploataţii afectate, în valoare de 3.951.600 de lei.

Până în prezent, în judeţul Constanţa au fost confirmate 91 de focare de Pestă Porcină Africană în gospodăriile populaţiei, precum şi cinci cazuri la mistreţi.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase