Home » Natură » Un nou material, realizat prin fermentaţie, ar putea opri poluarea cu fibre de plastic a oceanelor

Un nou material, realizat prin fermentaţie, ar putea opri poluarea cu fibre de plastic a oceanelor

Un nou material, realizat prin fermentaţie, ar putea opri poluarea cu fibre de plastic a oceanelor
Publicat: 20.02.2019
Un nou material realizat în laborator ar putea reprezenta o alternativă viabilă la materialele actuale utilizate pentru colectarea plasticului din oceanele lumii.

Textilele sintetice, precum poliesterul, sunt înlocuitori durabili ai materialele naturale (lâna sau bumbacul), însă contribuie la apariţia trilioanelor de particule de microplastic ce ajung în oceane.

Micile bucăţi din plastic provin din diferite surse, dar unele dintre cele mai abundente sunt microfibrele. Aceste fibre sunt produse într-un număr uriaş de fiecare dată când hainele sunt spălate la maşină, scrie Independent. Pentru a rezolva această problemă, dr. Melik Demirel a condus un proiect în cadrul Universităţii de Stat din Pennsylvania pentru realizarea unor noi fibre în rezervoare uriaşe de fermentare.

„Dezvoltăm diferite tipuri de fibre pe bază de proteine, similare cu mătasea şi lâna”, a declarat Demirel. „Problema cu fibrele sintetice este că nu se adaptează ciclului natural, aşadar nu sunt degradabile. Trebuie să realizăm lucruri ce trec prin ciclul natural, aşadar răspunsul logic este să utilizăm lucruri din natură”, a adăugat Demirel.

Printr-un proces simular cu cel al realizării berii sau iaurtului, fibrele „biosintetice” sunt create prin fermentare cu ajutorul bacteriilor şi a substanţelor precum siropul de porumb ca material de bază.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O capcană gigantică va fi amplasată pentru a aduna deşeurile de plastic din ocean

Mister: unde dispar uriaşele „insule” de plastic din ocean?

O mare parte dintre deşeurile marine vor fi curăţate cu ajutorul invenţiei unui tânăr de 22 de ani

Obiectul existent în majoritatea caselor din România a fost descoperit în cel mai adânc punct din ocean

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase