Home » Natură » Steve Irwin, cel mai cunoscut ”vânător de crocodili”

Steve Irwin, cel mai cunoscut ”vânător de crocodili”

Publicat: 22.02.2019
Steve Irwin, celebrul „vânător de crocodili”, este sărbătorit astăzi de către Google, printr-un doodle special, cu ocazia împlinirii a 57 de ani de la naşterea lui.
Logo-ul Google de vineri, 22 februarie 2019, prezintă o ilustraţie în care Steve Irwin ţine un crocodil în braţe, simbolizând activitatea pe care prezentatorul TV şi activist pentru drepturile animalelor a desfăşurat-o până la moartea sa din 4 septembrie 2006. De asemenea, Google a realizat o serie de ilustraţii legate de cariera acestuia.

Steve Irwin s-a născut în 22 februarie 1962 în Essendon, Victoria (Australia), trăind de mic într-un mediu cu multe animale sălbatice. Tatăl său, Bob, a fost expert în animale sălbatice specializat în herpetologie, iar mama sa, Lyn, s-a ocupat de reintegrarea animalelor în natură. Cei doi au şi fondat  „Reptile and Fauna Park” în Queensland, Australia. Astfel nu este de mirare că Steve va ajunge ecolog, lucrând după absolvirea liceului pentru programul guvernamental „East Coast’s Crocodile Management”.

Spirit aventurier, curajos, având foarte mult umor şi dând dovadă de o mare curiozitate ştiinţifică, la vârsta de 30 de ani, Steve preia afacerea familiei şi schimbă denumirea parcului în „Australia Zoo”. Tot atunci debutează şi pe micile ecrane cu primul său show de televiziune dedicat vieţii animalelor sălbatice. 
 
Steve Irwin a devenit cel mai cunoscut australian, realizând multe documentare cu şi despre animale pentru Animal Planet şi Discovery, cea mai cunoscută serie fiind „The Crocodile Hunter” („Vânătorul de crocodili”), fiind ajutat în realizarea ei şi de către soţia sa, americanca Terri Irwin, cu care s-a căsătorit în 1992.
 
Emisiunile sale, vizionate de zeci de milioane de oameni din întreaga lume, nu au fost lipsite de critici. A fost acuzat că, atunci când a filmat în Antarctica, a perturbat habitatul balenelor, focilor şi pinguinilor, dar şi pentru că şi-a ţinut copilul de numai câteva luni în braţe în timp ce hrănea un crocodil.
 
Faimos pentru cascadoriile sale îndrăzneţe cu animale periculoase, Steve Irwin a murit la numai 44 de ani, după ce a fost muşcat de o pisică de mare în timpul unei filmări pentru emisiunea „Vânătorul de crocodili”.
 
Irwin filma atunci în Marea Barieră de Corali din Queensland, alături de cameramanul Justin Lyons, când a fost înjunghiat de 100 de ori de o pisică de mare în doar câteva secunde. Pisicile de mare au mai multe vârfuri ascuţite şi veninoase pe cozile lor, pe care le folosesc pentru a se apăra atunci când se simt ameninţate.
 
Australianul a murit o zi mai târziu, pe 4 septembrie 2006. „S-a uitat calm la mine şi a spus ‘Mor’, iar ăsta a fost ultimul lucru pe care l-a zis”, a povestit peste ani cameramanul care a realizat ultima filmare cu Steve Irwin, „vânătorul de crocodili”.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase