Home » Natură » Tot ce trebuie ştiut despre urşii panda giganţi, unele dintre cele mai emblematice animale ale naturii

Tot ce trebuie ştiut despre urşii panda giganţi, unele dintre cele mai emblematice animale ale naturii

Tot ce trebuie ştiut despre urşii panda giganţi, unele dintre cele mai emblematice animale ale naturii
Publicat: 04.05.2019
Panda giganţi, urşi nativi în China, sunt consideraţi o comoară naţională. În ciuda statutului special, populaţiile de Ailuropoda melanuleuca sunt vulnerabile: mai puţin de 1.900 trăiesc însălbăticie, conform celor de la Smithsonian National Zoo. Circa 300 trăiesc în grădini zoologice în întreaga lume.

Timp de mai mulţi ani, savanţii se întrebau dacă panda este o specie de urs, raton sau ceva diferit. Dar mai multe studii genetice au arătat că aceştia sunt un tip de urs. Panda giganţi se deosebesc de alţi urşi panda după dimensiunea mare şi blana alb şi negru (dar, colocvial, sunt numiţi şi simplu urşi panda). Aceasta oferă camuflaj, aceştia fiind aproape invizibili în pădurile pline cu bambuşi, scrie Live Science.

Dimensiune, habitat şi dietă

Aceştia au o înălţime de 70-80 de centimetri şi o lungime de 1,2-1,5 metri şi pot cântări până la 125 de kilograme. Dimensiunea lor este similară cu cea a ursului negru american.

În sălbăticie, urşii panda giganţi sunt găsiţi doar în regiunile muntoase izolate din centrul Chinei, în provinciile Sichuan, Shaanxi şi Gansu. În această zonă, la o altitudine între 1.500 şi 3.000 de metri, se află pădurile de bambuşi unde se găseşte această specie. Urşii îşi fac bârlogul din butucii de conifere găsiţi în pădure.

Apetitul unui panda pentru bambuşi este insaţiabil. Mănâncă 12 ore pe zi, ceea ce înseamnă 12,5 kg de bambus în fiecare zi. Chiar au un os special care iese din încheietura mâinilor superioare. Acest „pseudo-deget” îi ajută la manipularea bambusului.

Bambuşii au puţini nutrienţi, de aceea urşii panda trebuie să consume foarte mult. Aceştia caută în special vlăstarii tineri, care sunt mai bogaţi în nutrienţi, inclusiv calciu, azot şi fosfor.

Câteodată nu există suficient bambus pentru a susţine aceste animale, astfel că urşii panda vor mai consuma şi rozătoare, peşte insecte sau păsări.

Viaţa ursului panda gigant

În cea mai mare parte a timpului, urşii panda sunt singuratici. Le displace atât de mult să fie în jurul semenilor încât au un simţ dezvoltat al mirosului care le permite să ştie atunci când un alt panda este aproape pentru a-l evita. Dacă vin în contact unul cu altul, se vor ataca până când unul va pleca.

În medie, un teritoriu al unui panda este de circa 5 kilometri. Pentru a-şi marca teritoriul, urşii secretă un miros într-o glandă de sub coadă. Animalele pot spune sexul, vârsta, condiţia reproductivă, statutul social şi mai mult doar mirosind acest marker.

Singura situaţie când urşii panda giganţi se caută este în sezonul de împerechere. Masculii îşi vor simţi simţul olfactiv dezvoltat pentru a mirosi femela pregătită să se împerecheze. Femelele se împerechează o dată la 2-3 ani.

Perioada de gestaţie medie este de 135 de zile, dar variază mult, între 100 şi 185 de zile. Femelele dau naştere la unul sau doi pui (deşi al doilea de obicei nu supravieţuieşte) care cântăresc doar 85-142 de grame. Aceştia sunt complet orbi timp de 50-60 de zile şi încep să meargă, cât de cât, după 10 săptămâni de viaţă.

Puii încep să mănânce bambuşi la vârsta de 7-9 luni şi continuă să fie îngrijiţi până la 18 luni, când puiul este lăsat să se descurce singur. Femelele ating maturitatea la 4-5 ani, iar masculii la 6-7 ani.

Aceşti urşi sunt cunoscuţi pentru dispoziţia lor curioasă şi jucăuşă. În captivitate, sunt observaţi deseori cum se joacă cu diferite obiecte. De asemenea, sunt cei mai vocali dintre toate speciile de urşi, fiind capabili să scoată o varietate de sunete.

Conservarea

IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) a inclus urşii panda giganţi în categoria de vulnerabil. Aceasta este o îmbunătăţire comparativ cu statului acestora în anii ’80, când erau listaţi ca rari de IUCN. La ultimul recensământ, populaţia de urşi panda giganţi părea că se află în creştere.

În China, există 67 de rezervaţii care protejează circa două treimi de panda giganţi din sălbăticie şi mai mult de jumătate din habitatul acestora, conform WWF.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Lăsat nesupravegheat, un urs panda pe cale de dispariţie a oferit un adevărat spectacol. Imaginile fac senzaţie pe Internet

Mitomanie în lumea animală: o ursoaică panda a mimat o sarcină pentru a primi mai multă hrană!

Doi pui de panda uriaş, de la o grădină zoologică din Atlanta, sunt în realitate femele

Primii paşi făcuţi de un pui panda – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astronomii raportează primele emisii radio localizate direct pe o exoplanetă. De ce nu provin de la extratereștri
Astronomii raportează primele emisii radio localizate direct pe o exoplanetă. De ce nu provin de la extratereștri
O nouă specie de pinguin a fost descrisă după mai bine de un secol
O nouă specie de pinguin a fost descrisă după mai bine de un secol
De ce unii japonezi rămân activi chiar și după 80 sau 90 de ani
De ce unii japonezi rămân activi chiar și după 80 sau 90 de ani
Cum arată testul de 30 de secunde care poate oferi indicii despre starea de sănătate
Cum arată testul de 30 de secunde care poate oferi indicii despre starea de sănătate
Astronomii au recreat „supa” primordială a Big Bangului și au descoperit un rezultat neașteptat
Astronomii au recreat „supa” primordială a Big Bangului și au descoperit un rezultat neașteptat
Care a fost prima limbă vorbită de oameni? Ce poate afla știința și unde încep speculațiile
Care a fost prima limbă vorbită de oameni? Ce poate afla știința și unde încep speculațiile
Cercetătorii au descoperit cum pot produce hidrogen ieftin din apă
Cercetătorii au descoperit cum pot produce hidrogen ieftin din apă
Marea Britanie este așteptată înapoi în UE. Franța: „Reveniți și veți avea un loc la masa negocierilor”
Marea Britanie este așteptată înapoi în UE. Franța: „Reveniți și veți avea un loc la masa negocierilor”
Un bărbat a fost prins în aeroport cu zece păsări vii în chiloți
Un bărbat a fost prins în aeroport cu zece păsări vii în chiloți
A împlinit 80 de ani și vrea să fie primul om care a alergat un maraton în fiecare deceniu al vieții. Totuși, ceva l-a oprit
A împlinit 80 de ani și vrea să fie primul om care a alergat un maraton în fiecare deceniu al vieții. Totuși, ceva ...
Au fost descoperite materiale necunoscute până acum pentru producerea și stocarea energiei curate
Au fost descoperite materiale necunoscute până acum pentru producerea și stocarea energiei curate
Unde le place românilor să meargă în vacanță?
Unde le place românilor să meargă în vacanță?
Noi reguli cu privire la alcool ar putea fi adoptate curând în Polonia
Noi reguli cu privire la alcool ar putea fi adoptate curând în Polonia
Care țări UE le oferă cei mai mulți bani profesorilor?
Care țări UE le oferă cei mai mulți bani profesorilor?
Cum au schimbat Universul primele stele? Noi simulări fără precedent au aflat răspunsul
Cum au schimbat Universul primele stele? Noi simulări fără precedent au aflat răspunsul
Cele mai misterioase scrieri ale lumii antice, pe care nimeni nu a reușit să le descifreze
Cele mai misterioase scrieri ale lumii antice, pe care nimeni nu a reușit să le descifreze
Limbile în care „stânga” și „dreapta” nu sunt reperele principale. Cum se orientează vorbitorii lor
Limbile în care „stânga” și „dreapta” nu sunt reperele principale. Cum se orientează vorbitorii lor
Mai puține alimente ultraprocesate, simptome mai ușoare de depresie? Ce arată un studiu din 2026
Mai puține alimente ultraprocesate, simptome mai ușoare de depresie? Ce arată un studiu din 2026