Home » Natură » Un nou studiu arată că neanderthalienii şi mamuţii sunt mai înrudiţi decât se considera anterior

Un nou studiu arată că neanderthalienii şi mamuţii sunt mai înrudiţi decât se considera anterior

Un nou studiu arată că neanderthalienii şi mamuţii sunt mai înrudiţi decât se considera anterior
Publicat: 12.04.2019
Un nou studiu arată că profilurile genetice ale celor două mamifere foarte diferite au caracteristici moleculare similare pentru adaptarea la climat rece.

Cercetarea, realizată de o echipă de la Universitatea Tel Aviv, descrie relaţia om-elefant din timpul Pleistocenului unde cele două grupuri împărţeau aceeaşi nişă ecologică, relatează Science Daily.

Studiul a fost condus de Ran Barkai şi Meidad Kislev şi publicat în Human Biology.

„Oamenii de Neanderthal şi mamuţii trăiau împreună în Europa în timpul Erei Glaciare. Dovada sugerează că neanderthalienii au vânat şi consumat mamuţi timp de zeci de mii de ani şi erau de fapt dependenţi de caloriile extrase din mamuţi pentru adaptarea lor de succes”, a precizat Barkai. „Se spune că eşti ceea ce mănânci. Acest lucru a fost adevărat în mod special pentru neanderthalieni; mâncau mamuţi şi se pare că erau similari din punct de vedere genetic cu aceştia”, a adăugat cercetătorul.

„Observaţiile noastre prezintă şansele de asemănare dintre numeroasele variaţii moleculare care rezultă din trăsături similare epigenetice pentru adaptarea la frig a celor două specii, ambele evoluând în Eurasia dintr-un strămoş african”, a explicat Kislev. „Aceste descoperiri remarcabile oferă dovezi care susţin evoluţia convergentă prin similaritate moleculară”, a adăugat cercetătorul.

Conform studiului, ambele specii au provenit din acelaşi strămoş care a venit în Europa din Africa şi s-au adaptat la condiţiile din timpul Erei Glaciare. De asemenea, ambele specii au dispărut aproximativ în aceeaşi perioadă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Conform unui nou studiu, avem ”creier de neanderthalian”

Teoriile despre dieta Omului de Neanderthal au fost date peste cap în urma unei noi descoperiri

A fost descoperită cea mai veche fosilă umană din vestul Europei. Are aproximativ 1 milion de ani vechime

Fosila unui craniu de mamut a fost descoperită. ,,Este extrem de rară şi are o importanţă ştiinţifică enormă”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase