Home » Natură » Oamenii au ”transformat” Pământul cu mult înainte de jumătatea secolului trecut. Dovezile aduse de 250 de arheologi

Oamenii au ”transformat” Pământul cu mult înainte de jumătatea secolului trecut. Dovezile aduse de 250 de arheologi

Oamenii au ”transformat” Pământul cu mult înainte de jumătatea secolului trecut. Dovezile aduse de 250 de arheologi
Publicat: 01.09.2019
Începutul Antropocenului, epoca omului, a fost stabilit în mod convenţional de către geologi odată cu explozia primei bombe nucleare, în secolul trecut. Un nou studiu la care au colaborat peste 250 de arheologi pune într-o nouă lumină influenţa pe care specia noastră a avut-o asupra Terrei, stabilind că a avut loc cu mult timp înainte.

Urmele pe care viaţa umană le-a lăsat pe Pământ pot fi văzute oriunde, pornind de la proiectele de infrastructură pe care se bazează societatea noastră şi ajungând la schimbările climatice care pun în pericol viitorul speciei noastre şi al vieţii biologice pe Pământ. Pentru unii oameni de ştiinţă, schimbările pe care le-am adus la suprafaţa planetei, în scurta noastră perioadă pe care am avut-o la îndemână, se traduc prin naşterea unei noi perioade în viaţa Pământului: Antropocenul sau Epoca Omului.

În luna mai a acestui an, geologii din cadrul Comisiei Internaţionale de Stratigrafie (ICS) au decis, în urma unui vot, recunoaşterea noii epoci. Punctul pe care geologii l-au ales pentru a delimita începerea unei noi perioade este reprezentat de către testele nucleare care au avut loc secolul trecut şi de materialele radioactive împrăştiate în atmosferă. Problema unei astfel de rezoluţii este reprezentată de unidisciplinaritatea corpului care a adoptat-o. 

În aceste condiţii, decizia ICS a fost pusă la îndoială de către un grup de un grup de experţi în ştiinţele sociale, care sunt de părere că influenţa oamenilor asupra planetei poate fi identificată cu mult mai devreme faţă de reperul reprezentat de către secolul XX, propus de geologi, notează Science Alert.

Omul a transformat mediului înconjurător în perioade diferite

Pentru a identifica dovezile prin care să poată dovedi că oamenii au avut o influenţă majoră în evoluţia Pământului, oamenii de ştiinţă care au derulat proiectul au apelat la ajutorul a 1.300 de arheologi din întrega lume în vederea adunării şi sistematizării informaţiilor despre modul în care au folosit pământul din 146 de regiuni, cu excepţia Antarcticii, de-a lungul intervalului cuprins între 10.000 înaintea erei noastre şi anul 1850 al erei noastre. Au răspuns solicitării peste 250 de arheologi, ceea ce a transformat această iniţiativă în cea mai extinsă colaborare dintre experţii din acest domeniu.

În cadrul acestui studiu, arheologii care au colaborat şi-au urcat datele obţinute pe o platformă şi asta pentru a putea depăşi problemele legate de sistematizarea informaţiilor şi pentru a putea fi accesate de către toţi cei care colaborau.

În proporţie de 42% dintre regiunile studiate prezentau, în urmă cu 6.000 de ani, o formă de agricultură. În timp, această formă de viaţă economică s-a extins la nivel global.

Oamenii de ştiinţă au aflat că transformarea mediului înconjurător de către oameni a început în perioade diferite, în funcţie de regiune, dar că a accelerat odată cu apariţia şi extinderea agriculturii. 

Arheologii care au colaborat la acest proiect au ajuns la două concluzii importante. Prima face trimitere la faptul că în urmă cu 3.000 de ani influenţa pe care oamenii o aveau asupra planetei nu mai putea fi ignorată. De asemenea, arheologii au concluzionat că orice efort de înţelegere a planetei noastre şi a Antropocenului trebuie să pornească de la o abordare multidisciplinară care să includă şi ştiinţele sociale.

Citeşte şi:

Trăind în Antropocen: era în care Omul transformă planeta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase