Home » Natură » Un primar francez vrea să oprească ascensiunea ”ţicniţilor” pe Mont Blanc. Un alpinist a vrut să coboare pe o maşină de vâslit

Un primar francez vrea să oprească ascensiunea ”ţicniţilor” pe Mont Blanc. Un alpinist a vrut să coboare pe o maşină de vâslit

Un primar francez vrea să oprească ascensiunea ”ţicniţilor” pe Mont Blanc. Un alpinist a vrut să coboare pe o maşină de vâslit
Publicat: 07.09.2019
Un primar francez i-a solicitat preşedintelui Emmanuel Macron să ia măsuri împotriva „ţicniţilor” care se caţără pe Mont Blanc, după o serie de incidente care au avut loc în ultimele luni.

Jean-Marc Peillex, primarul localităţii Saint-Gervais din Alpii francezi, care de mai mulţi ani a atras atenţia în legătură cu supraaglomerarea de pe Mont Blanc, a declarat că un turist britanic a urcat sâmbăta trecută cu o maşină de canotaj pentru a face o casacadorie, însă nu a mai avut puterea să o care şi, la coborâre, a lăsat-o într-un adăpost alpin situat la 4.362 de metri altitudine, potrivit The Guardian

Tot weekendul trecut, un turist german a urcat pe Mont Blanc alături de câinele său, deşi a fost avertizat de poliţişti să-şi lase patrupedul canin la un refugiu, înainte de ascensiunea finală. 

Noaptea, el a plecat de la refugiu însoţit de animalul său de companie, însă la întoarcere câinele avea labele însângerate. 

Incidentele de săptămâna trecută vin după un altul din iunie, când doi alpinişti elveţieni au aterizat cu un avion de mici dimensiuni, la est de masivul Mont Blanc, de unde au început ascensiunea spre vârf. 

Interceptaţi de poliţie, cei doi au fost amendaţi cu 38 de euro şi li s-a permis să decoleze, în baza încălcării unei singure legi care datează din anii 1960 privind locurile de aterizare din acea zonă. 

„Această situaţie a durat destul de mult”, a afirmat primarul Peillex, care i-a cerut preşedintelui francez elaborarea şi adoptarea unr noi legi, începând din 2020, care să „îi pedepsească drastic pe toţi aceşti nebuni care încalcă legea şi să readucă pacea pe Mont Blanc”.

Oficialităţile franceze se confruntă cu un uriaş val de alpinişti care speră să ajungă pe vârful de 4.810 metri înălţime, care creşte riscurile de securitate şi impactul asupra mediului. 

Creşterea temperaturilor din ultimii ani a dus la topirea zăpezilor şi la amplificarea riscului căderii pietrelor pe cele mai populare rute. 

Totodată, retragerea gheţarilor, care se topesc sub impactul încălzirii globale, lasă în urmă pante de granit mai vulnerabile la eroziune. 

În luna mai, oficialii au interzis alpiniştilor să escaladeze Mont Blanc dacă nu au rezervat o cameră într-unul dintre cele trei adăposturi oficiale.

Masivul alpin atrage aproape 25.000 de căţărători în fiecare an, iar aglomeraţia de oameni a dus la situaţii tensionate între echipele care concurează pentru poziţia lor şi cei din campingul ilegal agresiv.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel mai înalt munte din Europa Occidentală, Mont Blanc, este mai scund decât se credea

Cea mai mare fotografie panoramică realizată vreodată. A avut nevoie de 35 de ore pentru a o surprinde

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase