Home » Natură » Kaga, prima vacă clonată din lume, a murit

Kaga, prima vacă clonată din lume, a murit

Kaga, prima vacă clonată din lume, a murit
Publicat: 11.10.2019
Prima vacă clonată din lume, Kaga, a murit la vârsta de 21 de ani şi trei luni, din cauze naturale, la acelaşi centru de cercetare din Japonia unde s-a născut, au declarat surse guvernamentale pentru agenţia de presă Kyodo.

Kaga s-a născut în iulie 1998, la centrul de cercetare Ishikawa, în cadrul unui proiect realizat împreună cu Universitatea Kinki – în prezent, Universitatea Kindai -, cu ajutorul aceleiaşi tehnologii folosite pentru clonarea oii britanice Dolly, în 1996. Dolly a murit în februarie 2003, potrivit agenţiei de presă Mediafax.

Cercetătorii japonezi au obţinut atunci vacile gemene Kaga şi Noto, cea din urmă murind în mai 2018.

Kaga, care a murit de bătrâneţe – o vacă trăieşte, în medie, 20-25 de ani -, a început să aibă probleme de sănătate în septembrie şi a primit atunci ca tratament vitamine şi antiinflamatoare, au declarat reprezentanţii centrului de cercetare pentru agenţia de presă Kyodo.

La începutul lunii octombrie, însă, vaca nu mai putea sta în picioare, iar, miercuri, a murit.

În 2006, la centrul Ishikawa au fost produse prin clonare 14 vaci, dar oficialii din domeniu au renunţat treptat la proiectul care a avut scopul iniţial de a îmbunătăţi producţia de carne şi lapte. În 2009, a fost restricţionată distribuţia de carne obţinută prin clonare în Japonia.

Vacile clonate au fost păstrate la centru pentru a se stabili care este speranţa de viaţă a animalelor.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase