Home » Natură » The Guardian: România, între destinaţiile alternative ale anului 2020

The Guardian: România, între destinaţiile alternative ale anului 2020

The Guardian: România, între destinaţiile alternative ale anului 2020
Publicat: 07.01.2020
România este enumerată între destinaţiile alternative ale anului 2020, pentru The Guardian. „Nu e nevoie să zburaţi până în Sudul Africii ca să participaţi la un safari, România este unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru a vedea mamifere mari în sălbăticie”.

Cele 20 de recomandări alternative ale anului 2020 pentru The Guardian adună destinaţii care sunt prezentate ca exemple de protecţie a naturii şi proiecte care ”schimbă viaţa comunităţii şi a planetei”.

Urşii, bizonii şi biodiversitatea sunt elementele care recomandă România în lista The Guardian. ”Ţara are şapte milioane de hectare de pădure, o parte importantă dintre acestea fiind pădure virgină străveche, adăpostind cea mai mare populaţie de urşi bruni, lupi şi lyncşi de pe continent.

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) este prezentată pentru ”planurile ambiţioase de a crea cel mai mare parc naţional din Europa. Concentrată asupra refacerii pădurilor degradate şi a unui ecosistem mai amplu, FCC a lansat de curând un program de turism eco care include urmărirea urşilor”. Britanicii remarcă şi programul fundaţiei privind bizonii, un proiect pe patru ani care prevede eliberarea primelor exemplare în sălbăticie în această primăvară.

Reintroducerea bizonului, despre care se spune că a dispărut de două secole din România, este considerată un element care va încuraja biodiversitatea.

Un proiect separat derulat de Rewilding Europe şi WWF Romania, Life Bison, finanţat de Comisia europeană a pus deja în libertate 60 de exemplare în Munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă, potrivit Mediafax.

Deja, animalele pot fi urmărite printr-un proiect al European Safari Company. Două zile în acest proiect are preţuri ce încep de la 299 de euro, incluzând gidaj şi mese. Asociaţia Măgura Zimbrilor este implicată în proiect oferind opţiuni de traseu cu diferite oportunităţi pentru drumeţii, ciclism şi cazare.

„În timp ce în ţară sunt probleme cu tăierile ilegale de lemn (doi pădurari au fost ucişi în toamnă încercând să protejeze pădurile şi protestatarii au ieşit în stradă în noiembrie solicitând implicarea mai hotărâtă a guvernului), ecoturismul ia amploare în mod susţinut.

„Există provocări dar turismul eco evoluează de la sine şi multe mici afaceri implicate din punct de vedere etic îşi fac apariţia”, a declarat Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, pentru The Guardian.

În Delta Dunării se vorbeşte despre reintroducerea bivolilor de apă. “Avem o natură şi o viaţă sălbatică uluitoare şi oferim ceva unic în Europa”, a spus Blumer.

Alte destinaţii alternative promovate de The Guardian sunt Slovenia, pentru peisaj montan şi lacuri, Göteborg, oraşul suedez care conduce în fruntea destinaţiilor orientate spre dezvoltare durabilă, Val di Vara, zona din nord-vestul Italiei în care mai bine de jumătate din terenuri sunt dedicate agriculturii organice. Pe listă se mai găsesc regiunea elveţiană Films Laax Felera, Rotterdam, Menorca, pe coasta mediteraneană a Spaniei, Copenhaga, Vienna, Finlanda, Portugalia, destinaţiile britanice Salford, Cairngorms, Insula Wight şi Munţii Sperrin. Alte destinaţii recomandate sunt Fukushima, în Japonia, Montana, în Statele Unite, Vancouver, în Canada, Sri Lanka şi Patagonia chiliană.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase