Home » Natură » Pangolinii, posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus din China

Pangolinii, posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus din China

Pangolinii, posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus din China
Publicat: 07.02.2020
Pangolinii ar putea fi gazde intermediare în transmiterea coronavirusului care a omorât peste 630 de persoane şi infectat alte peste 30.000 din China.

Un studiu realizat la Universitatea Agricolă a Chinei de Sud a arătat că secvenţa genomică a unei noi tulpini de coronavirus izolată de la pangolini a fost în proporţie de 99% identică cu cea de la persoanele infectate, indicând că pangolinii ar putea fi gazde intermediare ale virusului  2019-nCoV, potrivit China Daily.

Liu Yahong, preşedintele universităţii, a afirmat că echipa de cercetători a analizat peste 1.000 de mostre de metagenom provenite de la o serie de animale sălbatice şi a ajuns la concluzia că pangolinii sunt cea mai probabilă gazdă intermediară pentru noul coronavirus.

Analiza biologică moleculară a indicat, iniţial, o rată de 70% a prezenţei Betacoronavirusului în rândul pangolinilor. 

Ulterior, cercetătorii au izolat virusul şi i-au observat structura cu ajutorul unui microscop electronic. Astfel au descoperit că secvenţa genomică a tulpinii de coronavirus era 99% identică cu cea a persoanelor infectate. 

Rezultatele au indicat că pangolinii sunt o gazdă intermediară potenţială a noului coronavirus, a afirmat Liu, adăugând că cercetarea vine în sprijinul prevenirii şi controlului epidemiei, în timp ce oferă referinţe ştiinţifice pentru viitoarele politici legate de animalele sălbatice.

Au preluat pangolinii coronavirusul de la lilieci?

Într-un studiu din 29 ianuarie, publicat în revista ştiinţifică The Lancet, o altă echipă de cercetători chinezi preciza, după analizarea a 10 secvenţe din genomul 2019-nCoV, obţinut de la nouă pacienţi infectaţi, că noul coronavirus a provenit dintr-o singură sursă, cel mai probabil de la lilieci, într-un timp foarte scurt şi a fost detectat relativ rapid. Potrivit acestora, un alt animal gazdă a acţionat ca un intermediar în transmiterea coronavirusului de la lilieci la oameni. Vezi aici mai multe detalii.

Animale pe cale de dispariţie, pangolinii sunt creaturi lipsite de dinţi, au limbi foarte lungi şi se hrănesc cu furnici. Sunt vânaţi pentru carnea lor, considerată foarte sănătoasă, precum şi pentru solzii bogaţi în cheratină, utilizată des în medicina tradiţională chineză pentru o serie de afecţiuni, precum artrită, astm, cancer sau probleme de fertilitate. Pangolinii se numără printre cele mai traficate animale de pe planetă, un kilogram de solzi de pangolini costă pe piaţa neagră din China în jur de 1.400 de dolari.

Până la data publicării acestui material, cel puţin 636 de persoane au murit ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus în China, iar numărul persoanelor infectate a depăşit cifra de 30.000, potrivit anunţului făcut vineri de dimineaţă de Comisia Naţională de Sănătate de la Beijing. Bilanţul anterior indica un număr de 564 de morţi şi peste 27.000 de cazuri de persoane infectate cu acest virus. 

Coronavirusul a apărut la finalul lunii decembrie în piaţa de peşte, fructe de mare şi animale sălbatice din Wuhan şi de acolo s-a extins în alte zone ale Chinei, precum şi în SUA, Australia şi peste 25 de ţări din Asia şi Europa. Cea mai tânără persoană infectată cu 2019-nCoV este un bebeluş de numai câteva zile, care a fost diagnosticat cu infecţie cu coronavirus la numai 30 de ore de la naştere.

În România, nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus, însă câteva zeci de persoane, care s-au întors în ultimele două săptămâni din China, sunt izolate în carantină, la domiciliu.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

De câţi bani este nevoie pentru combaterea epidemiei de coronavirus

Ce se întâmplă în corpul oamenilor infectaţi cu noul coronavirus apărut în China

Oamenii de ştiinţă din Australia au recreat noul coronavirus în laborator

Un cocktail de medicamente pentru gripă şi HIV pare să ajute bolnavii de coronavirus

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase