Home » Natură » Ce paşi trebuie să urmezi ca să câştigi încrederea unui cal

Ce paşi trebuie să urmezi ca să câştigi încrederea unui cal

Ce paşi trebuie să urmezi ca să câştigi încrederea unui cal
Publicat: 29.03.2020
Pentru a călări un cal este necesară stabilirea unei relaţii de încredere reciprocă cu acesta.

Caii sunt animale sociale, iar unele studii susţin chiar că aceştia pot avea până la 17 expresii faciale diferite pe care le folosesc pentru a comunica cu alţi cai. Aceleaşi studii susţin că cabalinele pot chiar să interpreteze unele dintre expresiile umane şi să formeze legături cu călăreţii lor, notează CBC.

În România, echitaţia nu este un sport foarte răspândit, caii fiind întâlniţi în gospodăriile ţărăneşti, totuşi, pentru cei interesaţi de cai, avem un mic ghid care ar putea să vă ajute să vă „împrieteniţi” cu ei, fie că sunt de povară sau de trap.

1. Arată-le calea

Caii au evoluat în grupuri mari, acestea oferindu-le adăpost în faţa prădătorilor, din această cauză, atunci când sunt singuri sau în grupuri restrânse caii vor căuta atenţia şi îndrumarea oamenilor. Arătaţi-le ce au de făcut şi pe unde trebuie să meargă şi în schimb veţi avea încrederea lor.

2. Fii atent la nevoile acestora

Caii sunt animale sociale, ceea ce înseamnă că au nevoie să interacţioneze cu semenii lor sau cu oamenii din jur. În această situaţie, periajul coamei şi oferirea de gustări reprezintă o formă sănătoasă de interacţiune cu aceştia.

3. Stabileşte contactul vizual

La începutul articolului am spus că aceste animale pot să recunoască expresiile faciale ale altor cai sau ale oamenilor, în aceste condiţii, stabilirea unui contact vizual se dovedeşte esenţială pentru stabilirea unei relaţii.

4. Obişnuirea cu harnaşamentul

Caii se pot dovedi extrem de sensibili, de aceea este important să îi obişnuiţi cu păturile şi harnaşamentele de-a lungul timpului, pentru ca atunci când veţi începe călăritul să nu le respingă.

5. Fără pedepse

În timpul antrenamentelor, al plimbărilor sau al muncilor agricole există posibilitatea ca unele comenzi primite să nu fie executate corespunzător. În această situaţie nu sunt recomandate pedepsele, caii răspund mai bine la încurajări.

6. Copierea exemplelor

Una dintre cele mai eficente modalităţi de a dresa un cal tânăr este de a-l pune într-o echipă cu un cal care deja a învăţat tot ce trebuie pentru a fi folosit în competiţii sau în activtăţile agricole. Crescătorii de cai sunt de părere că exemplarele mai tinere pot învăţa prin imitare de la cele mai experimentate.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase