Home » Natura » Motivul pentru care elefanţii nu ţin la băutură, deşi au o construcţie suficient de mare încât să asimileze rapid alcoolul

Motivul pentru care elefanţii nu ţin la băutură, deşi au o construcţie suficient de mare încât să asimileze rapid alcoolul

Autor: Adrian Popovici 05.10.2020
Motivul pentru care elefanţii nu ţin la băutură, deşi au o construcţie suficient de mare încât să asimileze rapid alcoolul
Capacitatea redusă de a procesa alcoolul în cazul elefanţilor este cauzată de o serie de mutaţii ale genei ADH7.

Evoluţia vieţii biologice pe Pământ este cu adevărat surprinzătoare şi poate duce la apariţia unor situaţii amuzante, una dintre acestea este cea a elefanţilor care reuşesc să „ţină la băutură” în ciuda faptului că au corpuri extrem de robuste, care ar trebui să le asigure o procesare rapidă a alcoolului. 

În mod surprinzător, dezbaterea despre modul în care elefanţii reacţionează la alcool este destul de veche şi porneşte de la observaţiile din secolul XIX despre modul în care aceste animale se comportau neobişnuit după ce consumau fructe care erau coapte de mai multă vreme. 0 serie de experimente au arătat că elefanţii ar putea bea de bună voie chiar şi alcool etilic, notează Science News.

În 2006, fiziologul Steve Morris, de la Universitatea Bristol, Regatul Unit, susţinea că aceste observaţii sunt mituri şi că, în realitate, elefanţii nu ar putea să consume cantitatea de fructe căzute necesară pentru a putea ajunge în starea de ebrietate. Totuşi, unii cercetători au subliniat faptul că aceste calcule au fost realizate prin raportarea la biologia şi capacitatea umană de a procesa alcoolul. O serie de analize asupra genomului elefanţilor au dus la identificarea mutaţiilor genei ADH7, care par a afecta familii diferite de mamifere, reducându-le capacitatea de a procesa alcoolul etilic. Printre animalele afectate de aceste mutaţii se numără: elefantul, armadilo, rinocerul, castorul sau bovinele.

Spre deosebire de mamiferele obişnuite, oamenii şi primatele non-umane din Africa de Nord procesează alcoolul de 40 de ori mai eficient. În mod surprinzător, Daubentonia madagascariensis, un mamifer înrudit cu lemurul pare a poseda o capacitate asemănătoare de a procesa alcoolul, deşi nu par a prezenta aceeaşi variantă a genei ADH7 precum oamenii.

Citeşte şi:

Marea frică a elefanţilor: de ce giganţii tereştri se tem de unele dintre cele mai mici vietăţi

O enigmă legată de „glasul” elefanţilor a fost dezlegată

Tot ce trebuie să ştii despre elefanţi, cele mai mari animale de uscat

98% din elefanţii din Africa nu mai au colţi de fildeş – VIDEO