Home » Natură » Cele mai ciudate fobii ale oamenilor legate de animale

Cele mai ciudate fobii ale oamenilor legate de animale

Publicat: 29.07.2020

Zoofobia este teama morbidă de animale, însă de ce sunt unii oameni absolut îngroziți doar de anumite specii precum pești sau viermi? În timp ce unele persoane stau departe de locurile în care trăiesc astfel de animale, alte persoane nu se pot uita la aceste animale nici măcar atunci când apar la televizor.

Până la 6,1% din populația globală suferă de arahnofobie sau teama de păianjeni. Există câteva motive interesante pentru care oamenii au astfel de fobii.

10. Teama de pești sau ihtiofobie

În timp ce o persoană se poate teme de câini sau pisici pentru că a fost la un moment dat atacată, posibilitatea ca un om să fie atacat de pești este mică. Așadar, cum apare ihtiofobia? Peștii sunt considerați creaturi murdare, iar una dintre cele mai comune cauze ale acestei probleme este convingerea că peștii răspândesc boli.

Unii oameni se tem să intre în apele în care ar putea exista pești, iar cei care suferă de o formă mai severă de ihtiofobie nu vor avea curaj să se aproprie de lacuri sau mare.

9. Teama de câini sau cinofobie

Frica de câini nu este o fobie complet irațională, pentru că mulți oameni sunt fugăriți sau chiar mușcați de câini la un moment dat. Statisticile arată că numărul de câini domesticiți a crescut în SUA cu mult peste 20 de milioane, în 2017. Totuși, o metodă bună de a scăpa de fobia aceasta este expunerea treptată la cățeluși.

8. Teama de pisici sau ailurofobie

Frica de pisici este cunoscută și sub alte denumiri precum felinofobia sau gatofobia. Chiar dacă oamenii nu obișnuiesc să-și scoată pisicile la plimbare, ar putea fi destul de greu pentru cineva care suferă de această fobie să viziteze casa unui prieten care are pisici. Uneori, chiar și un simplu „miau” ar putea îngrozi persoanele care au această fobie.

Totodată, conducători faimoși precum Napoleon Bonaparte, Iulius Cezar și Alexandru cel Mare ar fi suferit de această fobie.

7. Teama de găini sau alektorofobie

În timp ce ornitofobia reprezintă frica de păsări, alektorofobia este teama de găini. Numele provine din cuvântul grecesc „alektor”, care înseamnă cocoș. Cel mai probabil, această fobie apare în cazul persoanelor care au locuit în mediul rural și au avut experiențe terifiante cu găini.

6. Teama de broaște râioase sau bufonofobia

La fel ca peștii, broaștele râioase sunt o specie care trăiește în apropiere de apă. Acestea sunt considerate adesea creaturi dezgustătoare și purtătoare de boli. Broaștele pot fi găsite mai des în zone împădurite, așa că astfel de locuri vor fi mereu evitate de cei care suferă de bufonofobie. Există și unele specii de broaște care sunt veninoase. Broasca de trestie poate omorî oameni și animale cu veninul său.

5. Teama de viermi sau helmintofobie

Viermii sunt o specie care ajută plantele să supraviețuiască și sunt o parte crucială a sistemului agricol. Totuși, unele persoane care suferă de helmintofobie nu pot nici măcar să meargă prin iarbă pentru că știu prea bine că viermii mișună prin pământul de sub picioarele lor.

4. Teama de lilieci sau chiroptofobia

În timp ce unele persoane care suferă de cinofobie s-ar teme să iasă din casă în timpul zilei, alți oameni cărora le este frică de lilieci vor evita pe cât posibil să iasă din casă în timpul nopții. În Evul Mediu în Europa, oamenii considerau că este un semn rău atunci când un liliac intra în casă.

3. Teama de albine sau apirofobia

Oricine care a fost măcar o dată în viață înțepat de albine, știe prea bine să stea departe de aceste insecte. Pentru majoritatea oamenilor, o albină poate părea doar enervantă, însă cei care suferă de o astfel de fobie ar putea avea atacuri de panică dacă văd o albină în apropiere. „Spheksophobia” reprezintă frica de viespi, iar un aspect interesant este că cei care suferă de apirofobia sunt îngroziți de albine, dar nu și de viespi, scrie List Verse.

2. Teama de cai sau equinofobia

Este puțin probabil ca un cal să fugărească un om asemenea unui câine, așa că de ce le este frică unor oameni de aceste animale? Călăria este un hobby popular, iar dacă cineva suferă o căzătură urâtă în timp ce călărește un cal, un astfel de eveniment ar putea duce la teama de cai. Equinofobia apare cel mai probabil dacă un astfel de incident are loc când persoana este tânără.

1. Teama de fructe de mare sau „ostraconophobia”

Aceasta este frica de creaturi marine precum homarii, crabii, sepiile sau caracatițele. Oamenii care suferă de această fobie ar putea avea o frică de mare, însă nu și de râuri. Astfel de oameni s-ar teme până și mănânce într-un restaurant care servește astfel de fructe de mare. Unele dintre motivele din spatele acestei fobii ar putea fi o alergie la fructi de mare sau o experiență neplăcută cu un fel de mâncare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

10 tipuri de fobii mai puţin întâlnite

Top 10 cele mai ciudate fobii

Fricile nejustificate şi fobiile pe care oamenii le au

Şase fobii sexuale extreme despre care nici nu ştiai că există

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase