Home » Natură » Una dintre cele mai mari „cascade” din lume se află în ocean. Cercetătorii au aflat care este sursa sa principală de apă

Una dintre cele mai mari „cascade” din lume se află în ocean. Cercetătorii au aflat care este sursa sa principală de apă

Una dintre cele mai mari „cascade” din lume se află în ocean. Cercetătorii au aflat care este sursa sa principală de apă
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 21.08.2020

Apele din mările nordice reprezintă un element extrem de necesar pentru stabilitatea Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), circulația oceanică ce ajută la încălzirea apelor Oceanului Atlantic din regiunile ţărmurilor europene şi din America de Nord. Totuși, căile care alimentează acest curent oceanic rămân necunoscute.

În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au analizat circuitele parcurse de apa care alimentează una dintre cele mai mari „cascade” din Atlanticul de Nord, anume Faroe Bank Channel Overflow, aflată adânc în Oceanul Atlantic de Nord.

Cercetătorii au descoperit un curent oceanic nerecunoscut până acum care transportă apă pentru această cascadă semnificativă. De asemenea, oamenii de știință au identificat un circuit surprinzător de apă rece din adâncuri, care a dus în cele din urmă la descoperirea noului curent oceanic.

Mai avem multe de învățat despre mările nordice

Léon Chafik, autorul principal al lucrării de cercetare și om de știință la Universitatea din Stockholm, a spus că „noul curent oceanic și calea urmată de acesta spre cascada Faroe Bank Channel sunt descoperiri uimitoare”.

„Cele două descoperiri arată faptul că încă mai avem multe de învățat despre mările nordice”, a anunțat Thomas Rossby, un alt autor al noului studiu.

Curentul oceanic ar putea fi permanent, însă forța sa variază

„Acest studiu arată, pentru prima oară, faptul că Faroe Bank Channel Overflow este alimentată de un curent oceanic puternic și posibil permanent”, a mai scris echipa de cercetători, potrivit Science Alert.

Totuși, deși curentul ar putea fi permanent, forța sa ar putea să varieze. Autorii studiului spun că diferitele condiții de vânt din Marea Nordică par să cauzeze apa care curge prin cascadă să fie atrasă de pe rute și adâncimi diferite.

Spre exemplu, în 1990, cascada era mai slăbită decât de obicei și sursa sa principal de apă venea din nordul Islandei, aceasta fiind o rută mai directă. Însă, acum, din motive necunoscute, acest lucru s-a schimbat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

San Rafael, cea mai mare cascadă din Ecuador, a dispărut

Cascada Bigăr a fost desemnată cea mai frumoasă din lume, vizitată de peste 100.000 de turişti într-un an

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase din lume, a îngheţat – Galerie foto

Oprirea cascadei Niagara din1969 le-a dat o lecţie inginerilor: ”Nimic nu scapă de moarte”. FOTO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase