Motivul pentru care evoluția a șters complet o parte a sistemului imunitar al acestor pești

24 08. 2020, 09:00

Pentru multe specii de pești pescari sau lofiiforme, singura responsabilitate a masculului este să se atașeze permanent de perechea sa, să își fuzioneze sistemul circulator cu al ei, iar apoi să aștepte pe măsură ce ochii, înotătoarele și majoritatea organelor interne se descompun ușor până ce peștele ajunge doar un „penis cu inimă”, după cum a explicat biologul Stephen Jay Gould.

Astfel, masculul primește hrană în continuu, femela primește spermă la cerere, iar ciclul vieții peștilor pescari continuă.

Acest ritual unic de împerechere, numit de biologi „paratizism sexual”, i-a nedumerit de mult timp pe cercetători.

Cum de permite sistemul imunitar al femelei să aibă loc o astfel de uniune permanentă și parazitică?

Un nou studiu pare să ofere un răspuns, anume că împerecherea peștilor pescari este posibilă doar datorită faptului că peștii au evoluat cumva să nu mai aibă mecanisme de apărare cruciale.

Într-un nou studiu, oamenii de știință au analizat genomurile a 10 specii diferite de pești pescari, inclusiv specii care se „contopesc” permanent în timpul împerecherii, dar și speciile care se unesc doar temporar. În ambele grupuri, echipa a descoperit o absență clară a genelor cruciale pentru răspunsul de anticorpi al peștelui, însemnând cât de eficient este sistemul imunitar al peștelui și cât de bine poate identifica invadatorii.

Evoluția a șters complet sistemul imunitar adaptativ al lofiiformelor

În cazul peștilor pescari care se unesc permanent, chiar și mai multe elemente ale sistemului imunitar lipseau. Pe lângă faptul că duc lipsă de mai multe gene asociate anticorpilor, acești pești duc lipsă și de genele responsabile pentru codificarea celulelor T, care atacă celulele infectate sau țesuturile străine. În mare parte, se pare că evoluția a șters complet sistemul imunitar adaptativ, partea din răspunsul imunitar care identifică și atacă invadatorii, din acești pești paraziți, informează Live Science.

În mod ciudat, lofiiformele par să nu fi avut nicio problemă în adaptarea la viața din adâncuri, un ecosistem plin de microbi paraziți, în ciuda faptului că le lipsește mecanismul imunitar. Cel mai probabil, peștii pescari compensează pentru această lipsă cu un sistem imunitar înnăscut. Cu alte cuvinte, trebuie să aibă câteva mecanisme de apărare înnăscute care îi protejează în fața unei varietăți de patogeni fără să le întrerupă procesul de împerechere.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care sunt animalele cu cel mai puternic sistem imunitar din lume

Populațiile de pești migratori au scăzut cu 76% în ultimii 50 de ani

Cel mai ciudat pește găsit vreodată tocmai ce a fost declarat dispărut de pe Pământ

Peştii prinşi şi apoi eliberaţi nu se mai pot hrăni