Home » Natură » Cel mai ciudat pește găsit vreodată tocmai ce a fost declarat dispărut de pe Pământ

Cel mai ciudat pește găsit vreodată tocmai ce a fost declarat dispărut de pe Pământ

„Red Handfish”, o rudă a peștelui „Smooth Handfish” care a fost oficial declarat dispărut. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22.07.2020

Un pește neobișnuit cu ochi bulbucați și care „mergea” pe înotătoare a fost declarat dispărut de oamenii de știință. Peștele „smooth handfish” („peștele-mână) este considerat prima specie modernă de pește marin care dispare complet, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

GALERIE FOTO

„Smooth handfish” (sympterichthys unipennis) este înrudit cu lofiiformele (pești pescari). Este una dintre primele specii de pește documentate științific în Australia, în 1802, de către naturalistul francez François Péron. Trăind în mod special în apele australiene de sud-est, acești pești își petrec mare parte din timp pe fundul mării. Totodată, folosesc înotătoarele pentru a se deplasa pe fundul marin.

Péron a colectat singurul specimen de pește „smooth handfish” în urmă cu 200 de ani. Din cauza faptului că niciun alt exemplar de astfel de pește nu a fost văzut în urma căutărilor extinse în oceane, peștele a fost declarat dispărut.

Un proces unic de împerechere

Acești pești sunt unici pentru că dau naștere la pui deja complet formați direct pe fundul marin în loc să aibă un stadiu pentru larve. Astfel, acești pești sunt mai vulnerabili în fața prădătorilor și sunt în pericol să fie deranjați în timpul obiceiurilor de împerechere. Peștii din specia sympterichthys unipennis mai au și obiceiul de a rămâne pentru perioade lungi de timp în anumite zone, în loc să migreze spre locuri mai sigure.

Motivele dispariției peștelui „smooth handfish”

„Își petrec mare parte din timp pe fundul marin, deplasându-se ocazional pe distanțe de câțiva metri dacă sunt deranjați. Pentru că duc lipsă de stadiul de larve, acești pești nu sunt capabili să se deplaseze în alte locuri. Tocmai de aceea, populațiile de handfish sunt foarte locale și vulnerabile”, a explicat Graham Edgar, biolog marin, University of Tasmania, scrie Live Science.

Dispariția peștelui „smooth handfish”, precum și amenințările existente asupra celorlalte 13 specii înrudite, pot fi atribuite activității de pescuit pe fundul mărilor și oceanelor, precum și distrugerea și poluarea habitatelor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum arată și ce greutate are cel mai mare pește prins vreodată. FOTO

Peştii prinşi şi apoi eliberaţi nu se mai pot hrăni

Fenomen bizar în natură: mai mulţi peşti masculi au început să depună icre

Experimentul care schimbă tot ce ştiai despre peşti. Descoperirea uluitoare a cercetătorilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase