Home » Natură » Încălzirea afectează chiar și zonele cele mai adânci ale oceanelor

Încălzirea afectează chiar și zonele cele mai adânci ale oceanelor

Publicat: 20.10.2020
Încălzirea afectează chiar și zonele cele mai adânci ale oceanelor
Circulația curenților oceanici face ca apa caldă de la suprafață să ajungă și în straturile inferioare. Credit foto: Pixabay

Circulația curenților oceanici face ca apa caldă de la suprafață să ajungă și în straturile inferioare.

Încălzirea globală începe să pătrundă chiar și în cele mai adânci părți ale oceanului planetar. În timp de la suprafață  a absorbit marea majoritate a căldurii provocate de om, pe măsură ce apa de mare circulă, schimbările îngrijorătoare își fac încet drumul înspre straturile inferioare, notează Science Alert.

Oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA) au detectat acum o tendință de încălzire în unele dintre cele mai adânci părți din sudul Oceanului Atlantic. Analizând zece ani de înregistrări ale temperaturii în bazinul argentinian din 2009 până în 2019, cercetătorii au descoperit că toate cele patru site-uri s-au încălzit undeva între 0,02 și 0,04 grade Celsius, în funcție de adâncime. Cercetătorii mai adaugă faptul că unul dintre dispozitive s-a aflat la aproape 5.000 de metri și că acesta a surprins variații importante de temperatură.

Informații importante despre impactul creșterii temperaturilor medii

„În anii trecuți, toată lumea presupunea că oceanul adânc era liniștit. Nu a existat nicio mișcare. Nu au existat schimbări”, explică oceanograful Chris Meinen, care lucrează pentru NOAA. „Dar de fiecare dată când ne uităm, descoperim că oceanul este mai complex decât am crezut”.

Zonele studiate se află în oceanul adânc, ceea ce înseamnă că obținerea datelor reprezintă provocare, în special în cazul observațiilor pe termen lung. Cu toate acestea, estimările recente bazate pe unele măsurători și modele climatice au prezis că unele părți ale oceanului adânc devin mai calde pe măsură ce curenții oceanici transportă apa.

S-a descoperit că partea sudică, care este relativ bine aerisit, experimentează aceste schimbări chiar mai repede decât cea nordică. Acum, datele din bazinul argentinian situat în largul coastei Uruguayului sugerează că situația se schimbă rapid în sud.

Patru dispozitive, ancorate în partea de jos a bazinului, au dezvăluit date din oră în oră, an de an, despre ceea ce se întâmplă de fapt pe fundul mării. La adâncimile mai mici de 1.360 și 3.535 de metri, temperaturile au fluctuat mult mai mult decât se așteptau oamenii de știință și, în timp ce aceste modificări au fost ceva mai mici la niveluri chiar mai profunde, modelul lor general se potrivește cu ceea ce se întâmplă la suprafață.

Citește și:

Gheața care se topește în Arctica nu va crește nivelul mărilor și oceanelor. Iată totuși cum ne va afecta

Soluția pentru creșterea nivelului mărilor și oceanelor: Cum vor fi reconstruite insulele lumii

Scenarii sumbre. Creşterea nivelului oceanelor ar putea fi mai gravă decât s-a anticipat

Furtunile extreme ar putea fi tot mai frecvente din cauza încălzirii oceanelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase