Omenirea a pierdut peste 50% din Marea Barieră de Corali. Ce îi îngrijorează cel mai mult pe oamenii de știință

21 10. 2020, 16:30

Încă de la jumătatea anilor ’90, Marea Barieră de Corali s-a redus cu mai mult de 50%, declinul afectând fiecare specie, de la fiecare adâncime și de fiecare dimensiune, potrivit unui nou studiu.

Noile cercetări au acoperit toți cei 2.300 de kilometri ai Marii Bariere de Corali și au dezvăluit o pierdere îngrijorătoare.

„O populație vibrantă de corali are milioane de pui mici de corali, precum și corali mai mari, mamele, care produc mare parte din larve. Rezultatele noastre au arătat că abilitatea Marii Bariere de Corali de a se reface, rezistența sa, este compromisă în comparație cu trecutul, din cauza faptului că sunt mai puțin pui și mai puțin adulți mari care să ajute crească populația”, a explicat Andy Dietzel, de la Centrul ARC pentru Excelență privind Studiile Marii Bariere de Corali.

De ce sunt îngrijorați cel mai mult oamenii de știință

La fel ca în cazul pădurilor, oamenii de știință sunt îngrijorați cel mai mult de acești corali mai mari.

Pierderea coralilor mari ar putea avea un efect în cascadă asupra întregului sistem al barierei, din moment ce coloniile mai mari dintr-o populație au un impact disproporționat asupra reproducerii și asupra genelor generației viitoare. Totodată, coralii mai mari oferă un habitat mai vast și mai multă hrană pentru pești și restul viețuitoarelor.

Cel mai mare și mai bine protejat sistem de corali al lumii este compromis

„Declinul global din cazul copacilor mari și bătrâni, spre exemplu, implică o pierdere a habitatelor cruciale, a hranei și a depozitelor de carbon”, au scris autorii noului studiu. Însă, în timp ce dimensiunea pădurilor terestre a fost monitorizată îndeaproape de-a lungul anilor, tendința dimensiunilor coralilor este rareori analizată. În mod tradițional, cercetătorii evaluează mai mult extinderea.

„Credeam cândva că Marea Barieră de Corali era protejată pur și simplu de mărimea sa. Dar, rezultatele noastre arată că până și cel mai mare și mai bine protejat sistem de corali al lumii este tot mai compromis și în declin”, a spus Terry Hughes, biolog marin.

Marea Barieră de Corali va fi de nerecunoscut

De asemenea, oportunitatea pentru recuperare dispare. Dacă omenirea nu va reuși să reducă emisiile de carbon până la sfârșitul secolului, studiile arată că evenimentele de albire în masă a coralilor care au avut loc în 2016 și 2017 vor fi tot mai dese, chiar anuale, potrivit Science Alert.

„Eu cred că putem menține încălzirea undeva între 1,5 și 2 grade Celsius, peste nivelurile pre-industriale, după cum a fost stabilit de Acordul climatic de la Paris. Astfel, încă mai putem avea un recif. Însă, dacă vom ajunge la 3 sau 4 grade Celsius din cauza emisiilor necontrolate, Marea Barieră de Corali va fi de nerecunoscut”, a mai adăugat Hughes.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Să te întorci la birou nu te mai încântă? O insulă tropicală din Marea Barieră de Corali are nevoie de îngrijitor

Recuperarea Marii Bariere de Corali ar putea deveni imposibilă. Ecosistemul se va schimba semnificativ

Sculptura care dezvăluie cât de sănătoasă este Marea Barieră de Corali

Avertisment dramatic: Recifele de corali vor dispărea în următorii 80 de ani