Parazitismul sexual: Ritualul bizar de împerechere al peștilor pescari

02 01. 2021, 15:00

Peștii pescari trăiesc în cele mai adânci și întunecate părți ale oceanului, acesta fiind un mediu singuratic și ostil pentru multe animale. Totuși, asta nu pare să-l deranjeze foarte tare pe „cel mai urât” animal de pe planetă.

Masculii din această specie sunt, în general, mai mici decât femelele și nu au dinții ascuțiți pe care îi au femelele. Se pare că acest tip de adaptare nu a mai fost necesare pentru masculi, pe măsură ce femelele au devenit parteneri paraziți.

Potrivit unui raport al Roaring Earth, Kirsten și Joachim Jakobsen au filmat în 2016 o femelă de 15 centimetri alături de partenerul ei. Filmarea a oferit detalii fără precedent privind ritualul de împerechere al speciei, prin care masculul mai mic se îmbină cu corpul femelei.

Imaginile fără precedent au scos la iveală câteva aspecte uimitoare despre peștii pescari. Oamenii de știință știu foarte puține despre procesul de împerechere al speciei și nu mai văzuseră niciodată un mascul.

Masculul devine o fabrică permanentă de spermă pentru femelă

Potrivit lui David Clear, imediat ce masculul găsește o femelă, acesta îi mușcă burta, iar așa începe un proces terifiant. Țesuturile masculului încep să se topească pe măsură ce se unesc treptat cu corpul femelei pentru totdeauna. Ochii, capul, aripioarele și organele masculului se topesc pe măsură ce se contopesc cu corpul femelei și devin o parte din ea, în cele din urmă transformându-se într-un parazit.

Între timp, vasele sangvine ale femelei încep să pătrundă în corpul masculului pentru a stabili o legătură prin care substanțele nutritive din corpul ei să fie transferate în mascul pentru a-l menține în viață, astfel încât testiculele sale să crească. Astfel, masculul devine o fabrică permanentă de spermă pentru femelă.

Speciile care practică parazitism sexual prezintă de obicei și dimorfism extrem

Apoi, peștii pescari se pot reproduce prin împrăștierea spermatozoizilor și ouălor în apă. Acest ciclu tulburător de viață asigură continuitatea specii până la generațiile următoare. Cu toate acestea, o pereche de testicule uneori nu este suficientă, astfel încât femelele pot absorbi încă opt masculi, potrivit The Science Times.

Relația dintre masculul și femela din această specie este doar un singur exemplu de parazitism sexual, acest ritual de împerechere putând fi observat și la alte 20 de specii de animale.

Animalele care practică parazitismul sexual prezintă de obicei dimorfism extrem, femelele fiind mult mai mari decât masculii. În multe cazuri, femelele pot fi de 60 de ori mai mari decât masculii. Așadar, singura opțiune pentru masculi este să se contopească cu femela și să trăiască ca un parazit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care evoluția a șters complet o parte a sistemului imunitar al acestor pești

Cel mai ciudat pește găsit vreodată tocmai ce a fost declarat dispărut de pe Pământ

Populațiile de pești migratori au scăzut cu 76% în ultimii 50 de ani

VIDEO. Peştele pescar: animalul bizar cu un proces de împerechere şi mai bizar care a uluit biologii. ”Nu am mai văzut nimic asemănător”