Home » Natură » Imagini în premieră arată cum face față o broască țestoasă la atacul unui rechin

Imagini în premieră arată cum face față o broască țestoasă la atacul unui rechin

Imagini în premieră arată cum face față o broască țestoasă la atacul unui rechin
Credit foto: Murdoch University WA DBCA
Publicat: 04.01.2021

Imagini filmate de pe spatele unei broaște țestoase arată, în premieră, cum atacă un rechin. Din această confruntare ai putea crede că rechinul a fost un câștigător evident, însă țestoasa cameraman se dovedește a fi un adversar redutabil.

Adunate de cercetători de la Institutul Harry Butler al Universității Murdoch și Departamentul de Biodiversitate din Australia de Vest (WA DBCA), filmările sunt primele de acest gen care au redat cum arată atacul unui rechin din perspectiva unei broaște țestoase.

Atacatorul este un rechin tigru, considerat drept cel mai periculos rechin din lume după marele alb. Acești prădători mari pot măsura în lungime până la 5 metri și vor încerca să mănânce aproape orice, de la alți rechini și broaște țestoase, până la gunoaie de pe fundul mării.

În videoclip se poate vedea o parte din spatele și capul țestoasei în timp ce înoată. La un moment dat se vede o parte din rechinul tigru care este pregătit să o atace. Țestoasa se aruncă spre el cu mișcări agresive care par să dezarmeze în cele din urmă fiorosul rechin tigru. Ulterior, țestoasa se retrage rapid în altă parte, înotând spre fundul oceanului pentru a găsi un loc în care să fie protejată și a-și reveni din sperietura trasă.

În apă, broaștele țestoase pot lansa un contraatac

Se știe că țestoasele marine sunt protejate de prădători datorită caracteristicilor carapacei, însă imaginile arată, în premieră, că aceste vietăți nu sunt victime pasive care aleg să se ascundă imediat cum apare potențialul pericol. După cum dezvăluie imaginile, se pot apăra cu succes, lansând un contraatac în momentul apropierii rechinilor.

„Această nouă tehnologie ne oferă o perspectivă fără egal asupra a ceea ce fac aceste broaște țestoase atunci când sunt în mare, departe de plajele unde au cuiburile, care reprezintă cea mai mare parte, însă este cel mai puțin înțeles aspect al vieții lor”, a declarat cercetătorul principal, dr. Sabrina Fossette, de la WA DBCA.

„Bănuim că acest comportament agresiv este un mijloc de a reduce șansele de a fi mâncat atunci când cochilia nu oferă o protecție completă. Cu această ocazie, broasca țestoasă a reușit să scape nevătămată de rechin”, a adăugat dr. Jenna Hounslow, cercetător principal.

Imaginile au fost posibile folosind o tehnologie nouă numită „smart tag” pe care cercetătorii o compară cu atașarea unui Go-Pro la un Fitbit. Datele rezultate oferă o analiză vizuală și cantitativă a mișcării animalului focalizat.

Imaginile fac parte dintr-un proiect mai mare al WA DBCA Marine Science Program, care își propune să investigheze comportamentul de hrănire al broaștelor țestoase din Golful Roebuck din Australia de Vest pentru a încerca să elucideze modul în care reptilele se întorc în fiecare an în zonele de alimentare.

Studiul care detaliază aceste imagini și concluziile trase de cercetători a fost publicat în revista Ecology.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 cele mai bizare specii de rechini

Creatura din ocean care îi îngrozește pe marii rechini albi

O broască țestoasă a înotat 3.000 de kilometri până acasă, după ce a primit îngrijiri medicale în Spania

Diego, țestoasa care și-a salvat specia de la dispariție, s-a întors acasă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase