„Orașele din adâncurile” Oceanului Atlantic, mai puțin cunoscute decât suprafața planetei Marte

06 01. 2021, 18:00

12 noi specii au fost descoperite de oamenii de știință, în urma cercetărilor desfășurate timp de cinci ani în adâncurile Oceanului Atlantic.  

Coralii, moluștele și algele au reușit să se ferească până acum de omenire pentru că fundul mărilor și oceanelor este încă foarte neexplorat, au explicat cercetătorii.

Totodată, oamenii de știință au precizat că noile specii descoperite ar putea fi deja în pericol din cauza crizei climatice. Dioxidul de carbon absorbit de oceane este mult mai acid, astfel cauzând ca în special scheletele coralilor să se corodeze.

„Nu este prea târziu să protejăm aceste specii speciale”

Oamenii de știință au mai subliniat că „nu este prea târziu să protejăm aceste specii speciale” și habitatele importante pe care le ocupă.

„Încă mai putem spune că avem hărți mai bune cu suprafața planetei Marte și a Lunii decât avem cu fundul mărilor și oceanelor. Așadar, ori de câte ori explorăm adâncurile oceanelor descoperim ceva nou, nu doar specii individuale, ci chiar ecosisteme întregi”, a spus George Wolff, profesor la Universitatea din Liverpool care a fost implicat în noile cercetări.

Totodată, profesorul Murray Roberts de la Universitatea din Edinburgh, cel care a coordonat proiectul denumit Atlas, a spus că aproape cinci ani de explorare și investigații au dezvăluit „locuri speciale” din ocean și modul în care acestea „funcționează”.

Comunități întregi care formează orașele din adâncurile mărilor

„Am descoperit comunități întregi de spongieri sau corali care formează orașele din adâncurile mărilor. Aceștia susțin viața și mulți pești importanți folosesc aceste locuri pentru depunerea icrelor. Dacă aceste orașe ar fi distruse de activitățile umane, acei pești nu ar mai avea unde să se reproducă și aceste ecosisteme ar fi pierdute pentru viitoarele generații”, a explicat Roberts, potrivit BBC.

„Este la fel ca înțelegerea faptului că pădurea tropicală este un loc important pentru biodiversitatea terestră. Același lucru este adevărat și pentru adâncurile mărilor, acestea fiind locuri importante care trebuie protejate, iar în mod crucial toate sunt interconectate”, a adăugat cercetătorul.

Proiectul a implicat cercetători din 13 țări din jurul Oceanului Atlantic, folosind chimia și fizica oceanelor, precum și descoperiri biologice, pentru a stabili modul în care mediul oceanic se schimbă pe măsură ce lumea devine tot mai caldă și oamenii exploatează tot mai mult adâncurile mărilor pentru pescuit și extragerea de minerale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Cea mai urâtă orhidee din lume”, printre noile specii denumite în 2020

Oamenii de știință au descoperit 20 de specii noi în „pădurea din nori” a Boliviei

O nouă specie care trăiește în adâncurile întunecate ale mărilor a fost confirmată

Oamenii de știință au descoperit creaturi la fel de întunecate ca „Vantablack”, în adâncurile oceanelor