Home » Natură » Oamenii de știință au descoperit creaturi la fel de întunecate ca „Vantablack”, în adâncurile oceanelor

Oamenii de știință au descoperit creaturi la fel de întunecate ca „Vantablack”, în adâncurile oceanelor

Publicat: 24.07.2020

O echipă de cercetători a descoperit 16 specii noi de creaturi terifiante care trăiesc în adâncuri și care nu reflectă lumina aproape deloc, în mod similar cu materialul Vantablack.

Biologul marin Karen Osborn a fost șocat atunci când a încercat să surprindă fotografii cu un „monstru din adâncuri”. Peștele părea să absoarbă aproape toată lumina de la echipamentele biologului, lăsând în urmă doar siluete stranii.

„Am încercat să îi fac poze și nu am obținut decât fotografii oribile, fără să fie vizibile detalii. Cum este posibil ca toată lumina produsă de două lămpi stroboscopice să dispară complet?”, a spus Osborn, unul dintre autorii noului studiu privind speciile descoperite recent.

Oamenii de știință au comparat creaturile din adâncuri cu o Gaură Neagră

„Este ca și cum ne uitam într-o Gaură Neagră”, a spus un alt autor, Alexander Davis, biolog de la Universitatea Duke.

Unele dintre speciile descoperite recent sunt atât de întunecate încât absorb 99,956 din lumina care le atinge. Prin comparație, cercetătorii de la MIT au anunțat anul trecut că au creat, din greșeală, cel mai întunecat material care poate absorbi 99,995 din lumină, fiind de 10 ori mai întunecat decât Vantablack. Acesta este un material extrem de întunecat și dificil de produs, conceput de compania britanică Surrey Nanosystems.

Cum au ajuns acești pești atât de întunecați

Adâncurile oceanelor sunt, de fapt, mult mai luminate decât am crede. Nu există lumină naturală care poate trece prin sutele de metri de apă, însă creaturile bioluminescente și bacteriile pot produce destulă lumină și singure, potrivit Futurism.

Așadar, cum de au ajuns atât de întunecați acești pești? Oamenii de știință au explicat că aceste specii de pești au straturi speciale de „melanosome”, structuri celulare minuscule prezentă în melanină. Acesta este același pigment natura care colorează pielea umană.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Producătorii celui mai ”negru” material din lume demonstrează într-un videoclip o nouă proprietate a acestuia. Contrazice legile iniţiale ale fizicii – VIDEO

Cel ”mai negru” material e istorie. A fost inventat altul cu o culoare mult mai închisă – VIDEO

Nu este un portal către o altă dimensiune, dar este ceva la fel de bun: materialul minune care va revoluţiona lumea

Un turist a căzut într-o operă de artă ce seamănă cu o ”gaură neagră”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase