Home » Natură » Oamenii de știință au descoperit 20 de specii noi în „pădurea din nori” a Boliviei

Oamenii de știință au descoperit 20 de specii noi în „pădurea din nori” a Boliviei

Publicat: 18.12.2020
Oamenii de știință au descoperit 20 de specii noi în „pădurea din nori” a Boliviei
Sursa foto: Conservation International/ Trond Larsen

O „pădure din nori” învăluită în ceață și ascunsă la poalele munților Anzi din Bolivia a dezvăluit 20 de specii necunoscute până acum de către oamenii de știință, precum și o multitudine de animale și plante redescoperite după ce nu au mai fost văzute de ani, decenii sau chiar secole în unele cazuri.

În timpul unei expediții științifice de proporții în Valea Zongo, situată la aproximativ 3.000 de metri deasupra nivelului mării în regiunea estică a lanțului muntos, cercetătorii au documentat peste 1.200 de specii în total, 770 dintre acestea nefiind văzute până acum în această zonă.

Aceste descoperiri sunt rezultatul a 14 zile de muncă intensă de teren.

GALERIE FOTO

Această zonă a devenit un paradis pentru reptile, fluturi, plante și amfibieni care nu au mai fost descoperiți în niciun alt loc de pe Pământ”, a explicat Trond Larsen, biolog la Pragramul Rapid Assessment de la Conservation International (RAP), care a coordonat expediția cu aproape 20 de cercetători din Bolivia și alte țări.

„O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”

Remarcabil este faptul că, pe lângă multitudinea de vietăți găsită în interiorul acestei văi, acest paradis ascuns este situate foarte aproape de societatea umană din Bolivia.

Deși este nevoie de timp și efort pentru a ajunge la peisajul înalt din Zongo, zona este de fapt la „pragul” La Paz, un oraș major care este și una dintre cele două capitale ale țării.

„Imaginați-vă un centru urban plin de oameni la doar 50 de kilometri depărtare de o vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”, a mai spus Larsen, potrivit Science Alert.

O specie nouă de șarpe care are culorile steagului național al Boliviei

O astfel de apropiere umană tinde să exercite presiune negativă asupra ecosistemelor naturale, iar Valea Zongo nu este exceptată. Cea mai mare amenințare este defrișarea în scopuri agricole, care distruge habitatul natural și poate pune în pericol viața speciilor din vale.

Printre noile specii descoperite, cercetătorii au identificat o nouă specie de șarpe cu clopoței, numită Bothrops monsignifer, și o specie de șarpe denumită Eutrachelophis sp. nov.,care are aceleași culori ca steagul național al Boliviei (roșu, galben și verde).

Mai mult, oamenii de știință au descoperit patru noi specii de fluturi, patru specii de noi de orhidee și un tip de bambus care nu a mai fost documentat științific până acum, deși este folosit de comunitățile indigene pentru instrumente muzicale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Top 10 specii de hominizi care au dispărut de-a lungul timpului

Noi specii de morsă, descoperite în California. Ce arată fosilele despre evoluția colților animalelor

Noi specii de veveriță marsupială, descoperite în Australia: Biodiversitatea țării tocmai a devenit mai bogată

Pinguinii gentoo sunt, de fapt, patru specii diferite, nu doar una. Ce ar însemna o reclasificare a regatului pinguinilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase