Viermi antici uriași cutreierau cândva pe fundul oceanelor, așteptând să-și înhațe următoarea pradă

04 02. 2021, 17:00

În urma unei analize atente a straturilor fosilizate de pe fundul marin, care datează din urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, oamenii de știință au reconstituit vizuina unui vierme subacvatic uriaș care, cel mai probabil, rămânea ascuns în sedimente înainte să sară și să-și ia prin surprindere prada.

Creatura recent identificată este probabil un strămoș al Eunice aphroditois sau viermele bobbit care există în zilele noastre, au spus cercetătorii. Aceste creaturi moderne înfricoșătoare pot ajunge până la 3 metri lungime, apucând și capturând hrana cu fălci puternice și părți bucale ascuțite.

Deși istoria acestor viermi ar fi început în urmă cu sute de milioane de ani, probabil în Paleozoicul timpuriu, părțile moi ale corpului lor nu permit un istoric complet al fosilelor, ceea ce face ca această nouă descoperire să fie semnificativă.

Un vierme antic care sărea din sedimentele marine pentru a-și înhăța prada

Echipa din spatele noului studiu a recuperat și prelucrat 319 de exemplare pentru a reconstrui o urmă fosilizată (mai degrabă urma unui animal, decât animalul în sine), o vizuină în formă de L care are un diametru de peste 2-3 centimetri și până la 2 metri în lungime.

Urma fosilizată a fost numită Pennichnus formosae. Astfel, având în vedere dimensiunea și forma vizuinii, precum și semnele lăsate în rocă, se pare că ar fi găzduit un vierme antic care sărea din sedimentele marine pentru a-și înhăța prada.

„Aceste caracteristici morfologice ale Pennichnus sunt în concordanță cu activitățile unui prădător specializat în ambuscadă, astfel că presupunem că polichetele uriașe, precum viermii bobbit, sunt cei mai probabili producători ai acestor urme”, au explicat oamenii de știință.

Cât de dramatică era viața pe fundul oceanelor în urmă cu milioane de ani

De asemenea, concluziile cercetătorilor acoperă mai multe goluri din cunoștințele noastre despre modul în care aceste creaturi au evoluat și s-au dezvoltat în timp, dar și cât de dramatică era viața și moartea pe fundul oceanelor în urmă cu milioane de ani, potrivit Science Alert.

„Pe scurt, noi susținem că în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, la granița sud-estică a continentului eurasiatic, viermii bobbit antici au colonizat fundul marin, așteptând să înhațe prada trecătoare”, au mai precizat cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O descoperire din interiorul unui vierme ar putea să fie o modalitate mai eficientă în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Găurile de vierme cu forme ciudate sunt, teoretic, mai stabile decât cele sferice

Ce se întâmplă dacă o gaură neagră este înghițită de o gaură de vierme?

O femeie a contractat un vierme parazit după ce a mâncat sashimi