Home » Natură » Prădătorul care ar putea fi de vină pentru dispariția misterioasă a marilor rechini albi din apele Africii de Sud

Prădătorul care ar putea fi de vină pentru dispariția misterioasă a marilor rechini albi din apele Africii de Sud

Publicat: 23.11.2020

Orcile sunt suspectate că ar fi de vină pentru dispariția marilor rechini albi din apele coastei din apropiere de Cape Town în ultimii ani, potrivit unui raport publicat de Guvernul din Africa de Sud.

Dispariția marilor rechini albi din regiunile de coastă False Bay și Gansbaai au fost în trecut puse pe seama pescuitului ilegal și excesiv, printre alte cauze.

GALERIE FOTO

Însă, rezultatele unui studiu desfășurat de o echipă de experți locali și internațională, numită de guvern, sugerează că orcile sunt adevărații vinovați, după ce două balene ucigașe au fost văzute pentru prima oară în zonă în 2015.

Un declin dramatic, iar apoi o absență îndelungată

Cercetătorii au spus că au „descoperit dovezi care arată o legătură cauzală între aparițiile unui grup de orci specializate în vânătoarea de mari rechini albi”.

Numărul marilor rechin albi din zonă nu este cunoscut, însă unii au raportat inițial un declin dramatic în 2017, apoi o absență îndelungată a prădătorilor.

Rămășițele a cinci mari rechini albi uciși de orci au fost descoperite în regiunea Gansbaai în 2017.

„Încă nu avem toate răspunsurile”

Un alt rechin ucis într-un mod similar a fost găsit pe o plajă anul acesta, însă ar putea exista și mai mulți, a precizat, Alison Kock, biolog marin și unul dintre cercetători, în timpul prezentării raportului, potrivit Science Alert.

„De fiecare dată când s-a întâmplat acest lucru, o scădere abruptă a avut loc și marii rechini albi nu au mai fost văzuți. Totuși, încă nu avem toate răspunsurile”, a mai spus Kock.

Marii rechini albi sunt o atracție turistică importantă în Africa de Sud, aceștia putând fi observați de la bordul navelor sau din cuști care sunt scufundate în apă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Creatura din ocean care îi îngrozește pe marii rechini albi

Un video arată cum un grup de orci urmăresc vestiţii rechini albi, iar unul dintre cei din urmă pare să se teamă

Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți

„Regina Oceanului”, un uriaș rechin alb, a fost prinsă de oamenii de știință

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase