Un „vulcan de gheață” cu o înălțime de peste 13 metri a apărut pe o câmpie din Kazahstan

11 02. 2021, 18:00

Condițiile meteorologice din Kazahstan au fost atât de potrivite iarna aceasta încât au dus la formarea unui turn de gheață cu o înălțime de 13,7 metri pe o câmpie înghețată.

Turnul a apărut în regiunea Almaty, acolo unde temperaturile aproape de îngheț fac ca peisajul să fie acoperit de un strat gros de gheață și zăpadă pe tot parcursul lunilor de iarnă.

Unii oameni de știință au descris turnul gol și adânc ca fiind un „vulcan de gheață”. Deși forma este similară, acestea sunt fenomene diferite față de vulcanii de rocă din care țâșnește lavă din adâncurile scoarței Pământului.

În cazul de față, gheața provine de la un izvor termal. Apa ajunge în atmosferă și îngheață pe măsură ce cade înapoi pe suprafață. În timp, o structură conică adâncă și impresionantă se formează.

„Vulcanul de gheață”, o destinație turistică

„Vulcanul de gheață” se formează de fiecare dată în jurul Anului Nou, devenind chiar o destinație turistică pentru mulți locuitori ai regiunii, scrie Science Alert.

Fotografii cu turnul de gheață au fost distribuite intens pe rețelele de socializare, iar o filmare publicată de Ruptly pe contul oficial de Youtube, o agenție asociată cu postul de televiziune afiliat Kremlinului RT, arată o mulțime de oameni în jurul „vulcanului de gheață”.

Kazahstan este o țară devenită cunoscută pentru mulți oameni în urma francizei „Borat”. Însă, viața reală din Kazahstan cu totul diferită față de cea arătată în filmele cu actorul Sacha Baron Cohen în rolul principal.

„Vulcan de gheață” imens, observat de cercetători pe Pluto

Atunci când o continuare a peliculei original „Borat” a fost lansată în 2020, comisia de turism a țării a primit cu brațele deschise celebra replică a personajului lui Cohen („very nice”) transformând-o chiar în noul slogan turistic al națiunii.

Structuri similare din gheață au apărut și în Statele Unite ale Americii, în apropiere de Lacul Erie și Ontario. Însă, „vulcanii din gheață” sunt cei mai impresionanți văzuți din spațiu. În 2016, oamenii de știință au observat ceea ce au crezut că este un „vulcan de gheață” imens pe Pluto, cu o înălțime de peste 3 kilometri și o lățime de 144 kilometri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un sloi imens de gheață s-a prăbușit peste mai mulți turiști și a ucis o persoană în Rusia

Un mineral întâlnit des pe Marte a fost descoperit ascuns adânc în gheața din Antarctica

Un canadian și-a construit propriul „jetpack” pentru a se deplasa mai rapid pe gheață

Robotul făcut din gheață este pregătit să exploreze alte planete