Ce au descoperit oamenii de știință pe cadavrul unui cașalot eșuat pe o plajă din Australia

16 03. 2021, 16:00

Un cașalot uriaș care a eșuat pe o insulă din regiunea Gippsland în Australia atrage localnici și chiar tâlhari, însă mirosul rânced al cadavrului aflat în descompunere îi ține pe mulți la distanță.

Un bărbat care s-a dus să vadă cașalotul a spus că grăsimea putrezită i-a distrus încălțămintea, iar alții au spus că au putut simți mirosul de la 5 kilometri depărtare.

Patogenii aflați pe cadavrul cașalotului reprezintă un alt motiv pentru care oamenii nu ar trebui să se apropie de zonă, au spus oficialii de la Departamentul pentru Mediu (DELWP) din Gippsland, Australia. Pe scurt, oamenii ar trebui să evite plaja, în special din cauza rechinilor înfometați care ar putea da târcoale zonei, în speranța că vor reuși să muște din uriașul cadavru de 16 metri.

„Bucăți uriașe de grăsime au căzut peste tot”

Cadavrele de balene reprezintă deseori un pericol atunci când ajung la țărm, pentru că gazele care se acumulează în interiorul corpului pot duce la explozii neplăcute. Uneori, autoritățile locale vor „detona” preventiv balenele moarte, după cum s-a întâmplat și în anul 1970 cu un cașalot. Însă, autoritățile au regretat rapid decizia.

„Bucăți uriașe de grăsime au căzut peste tot. Bucăți de carne au trecut pe deasupra noastră, în timp ce altele au căzut la picioarele noastre”, relata la acea vreme Paul Linnman, un reporter aflat la fața locului.

În cazul de față, cașalotul (Physeter macrocephalus), cel mai mare cetaceu cu dinți din lume, a eșuat pe plaja Forrest Caves, o destinație populară de pe insula Phillip din sudul Australiei, la data de 6 martie.

Chiar și după moarte, balena ajută oamenii de știință

Locul în care a eșuat femela este dificil de accesat cu echipamente sau vehicule îndeajuns de mari încât să mute animalul, așa că „balena va rămâne acolo și nu va fi mutată”, au mai spus reprezentanții DELWP Gippsland.

Departamentul a mai adăugat că este ilegal ca oamenii și câinii lor să se apropie la mai puțin de 300 de o balenă, chiar și de una moartă. De asemenea, este ilegal ca bucăți din balena moartă să fie luate. Însă, asta nu i-a oprit pe unii hoți, care au ales să fure bucăți din maxilarul cașalotului în timpul nopții, potrivit Live Science.

Totuși, chiar și după moarte, balena ajută oamenii de știință să afle mai multe despre comportamentul și biologia cașalotului. Cercetătorii au colectat mostre de țesut, a anunțat DELWP. Între timp, pe cadavrul cașalotului au fost descoperite urme care indică o luptă cu un calamar uriaș. Cu toate acestea, cauza exactă a morții nu este cunoscută de cercetători.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră

O balenă dintr-o specie complet nouă, găsită eșuată pe o plajă din Florida

O balenă extrem de rară, descoperită moartă pe o plajă din Carolina de Nord

Oase de balenă din perioada medievală descoperite în Scoția