Home » Natură » Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră

Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră

Lupta dintre o balenă cu cocoașă și 15 orci, surprinsă în premieră
Credit foto: Whale Watch Western Australia
Publicat: 01.03.2021

Cine ar câștiga în lupta dintre o balenă cu cocoașă și o orcă? Dar între aceeași balenă cu cocoașă și un grup mare de orci?

Balena cu cocoașă este mult mai mare, însă orcile (balenele ucigașe) sunt „chirurgii” mărilor, tăind sau eliminând în totalitate părți și organe ale animalelor marine, inclusiv limbile și ficatul marilor rechini albi.

De cele mai multe ori nu există imagini care să demonstreze rezultatul unei confruntări dintre cele două mamifere marine.

Zeci de turiști aflați pe o balenieră, în apele Australiei de Vest, au fost martori la un atac de patru ore asupra unei balene cu cocoașă început inițial de două bande de balene ucigașe (în total circa 15 orci).

Balena cu cocoașă adultă atacată părea să nu aibă mai mult de doi-trei ani, astfel că deznodământul se anunța a fi sumbru.

„Știam că suntem martori la ceva semnificativ”, a declarat Gemma Sharp, coproprietarul Whale Watcher Australia, care a asistat la atacul orcilor asupra balenei cu cocoașă, în 17 februarie. „Orcile se aflau în modul de atac complet, iar balena cu cocoașă încerca cu disperare să se protejeze”, a mai povestit ea.

Un atac îndrăzneț al orcilor asupra balenei cu coocașă

Cel mai frecvent, balenele ucigașe atacă calmari, calmari uriași și balene cu cioc, care sunt mai ușor de doborât decât uriașele cu cocoașă.

Deși în incursiunile ei pe mare Sharp a văzut dovezi ale atacurilor orcilor asupra balenelor cu cocoașă, evidențiate de cicatricile de pe pielea celor din urmă, a fost prima dată când a fost martoră la un astfel de atac.

A urmărit alături de aproximativ 40 de turiști drama care se desfășura la circa 200 de metri distanță și a fost în curând evident că orcile încercau să-l înece pe tinerei cu cocoașă, prin apucarea înotătoarei dorsale și răsturnarea ei. Cu toate acestea, cele două grupuri au mușcat mai mult decât puteau mesteca, deoarece, în ciuda asaltului lor continuu, tânăra balena cu cocoașă nu a cedat la fel de ușor precum un pui, notează IFL Science.

Specialiștii știu că, în astfel de situații, balenele cu cocoașă caută un refugiu ca mijloc de protecție împotriva unui asalt. Astfel, cocoșata s-a folosit de barca cu spectatori, timp de mai bine de o oră, pentru a încerca să scape de atacul orcilor. Ca urmare a agitației produse, rezultată și cu pierdere de sânge, în zonă a venit un grup de 50 de balene-pilot, dar și niște rechini-taur care probabil că sperau la câteva resturi.

Deși rănită, balena cu cocoașă a reușit să scape de atacatori

Un grup de orci a renunțat până la urmă, în timp ce altul, alcătuit din șase balene ucigașe, a continuat să aștepte ca balena cu cocoașă să se îndepărteze de barcă.

Patruzeci de minute mai târziu, după ce și-a recăpătat respirația, balena cu cocoașă a încercat o evadare care a fost întâmpinată de El Notcho, un mascul de 9 tone din familia de șase orci, atacând-o în încercarea de a-i rupe maxilarul.

În cele din urmă, orcile au părut că cedează, retrăgându-se. Balena cu coocașă a ieșit astfel învingătoare, în ciuda faptului că a suferit răni puternice.

„I-au luat înotătoarea [dorsală], dar coada și înotătoarele pectorale erau în regulă, ceea ce este important. Dacă expiră sânge … aceasta este întotdeauna o îngrijorare reală, dar nu a fost nimic din toate acestea”, a spus Sharp. „La un moment dat, nu am crezut că va reuși, dar și-a dovedit rezistența”, a concluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Una dintre cele mai mari balene din Marea Mediterană a fost găsită moartă de Garda de Coastă italiană

Balenele se reîntorc, în sfârșit, în regiunile polare, după 40 de ani de la interzicerea vânătorii comerciale

Peste 90 de specii de balene şi delfini sunt pe cale de dispariţie din cauza oamenilor

Balenele pot să stea scufundate pentru trei ore sau chiar mai mult

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase