Home » Istorie » „Marele Război Emu” din Australia. De ce a declarat țara război împotriva păsărilor emu

„Marele Război Emu” din Australia. De ce a declarat țara război împotriva păsărilor emu

Publicat: 14.03.2021

Din 1914 până în 1918, lumea a trecut prin cel mai tulburător și devastator conflict văzut vreodată pe planeta noastră. Peste 68 de milioane de oameni au fost uciși în timpul Primului Război Mondial, iar în următorii ani toată lumea dorea pur și simplu să ducă o viață pașnică și liniștită.

La fel doreau și cei 5.000 de veterani din Australia care au fost recompensați pentru eforturile militare și au primit terenuri agricole pentru a-și clădi o nouă viață.

Singura problemă a fost că aceste terenuri erau în sălbăticia australiană, acolo unde prea puține recolte puteau crește cu adevărat. Cu toate acestea, grâul părea să prospere în aceste locuri aride și a avut un oarecare succes printre veteranii deveniți fermieri. Guvernul a recomandat ca atenția fermierilor să se îndrepte spre cultivarea de grâu și a început să ofere în curând stimulente care însă n-au ajuns niciodată la fermieri, mânia acestora continuând să crească.

Păsările emu au devastat recoltele deja afectate

Odată cu introducerea de noi terenuri agricole în vestul Australiei, 20.000 de păsări emu au descoperit o nouă regiune plină cu apă, teren cultivat și, cel mai important, grâu. Deși păsările emu își petrec majoritatea timpului în deșert în căutare de eucalipt, păsările migrează de obicei spre zonele de coastă după sezonul de împerechere în căutare de apă.

În 1932, 20.000 de păsări emu au dat peste noi terenuri agricole pline cu grâu și au decis ca acestea să devină noua lor „casă de vacanță”.  Cu gâturile lor lungi, păsările emu au devastat recoltele deja afectate și au cauzat pagube asupra proprietăților fermierilor.

O operațiune militară de sacrificare a păsărilor emu

La sfârșitul lunii octombrie, fermierii s-au întâlnit cu ministrul Apărării, Sir George Pearce, care era, de asemenea, veteran al Primului Război Mondial. Aceștia au discutat despre cât de eficientă s-a dovedit mitraliera în conflictul din urmă cu 14 ani și au cerut o operațiune militară de sacrificare a păsărilor emu. Mai mult, Pearce a spus că o astfel de operațiune îi va ajuta pe fermieri și va fi servi drept practică folositoare pentru soldați.

Maiorului G.P.W. Meredith i s-au alocat doi soldați, sergentul S. McMurray și Gunner J. O’Halloran, precum și două mitraliere Lewis, muniție și un camion. Totuși, debutul luptei a fost întârziat din cauza unei ploi care a disperat păsările emu, potrivit Owlcation.

Mai puțin de 1.000 de păsări emu au fost sacrificate

La data de 2 noiembrie 1932, ploaia s-a oprit și păsările emu s-au regrupat. O companie de aproximativ 50 de păsări emu a fost văzută, iar maiorul Meredith era pregătit de acțiune. Echipa sa și-a pregătit armele și a atacat inamicul în încercarea de a-l înconjura într-o zonă care se afla în raza de acțiune eficientă a mitralierei. S-au tras focuri de armă, praful a fost ridicat, iar mirosul de praf de pușcă și sânge a umplut aerul. Odată ce praful s-a așezat, cei trei bărbați și-au privit inamicii învinși. Primele picături de sânge din „Marele Război Emu” au fost vărsate, iar armata australiană a ucis „poate o duzină” de păsări emu.

Între 13 noiembrie și 10 decembrie, operațiunea a sacrificat mai puțin de 1.000 de păsări emu, iar Meredith adăuga că încă 2.500 de păsări emu vor muri din cauza rănilor suferita. Armata australiană a anunțat că nu a avut victime. Odată cu sfârșitul „Marelui Război Emu”, sacrificând peste 1.000 de păsări emu și înregistrând zero victime umane, operațiunea a fost considerată o pierdere pentru armata australiană. Totodată, operațiunea a fost criticată și considerată un efort de a elimina specia emu.

Unii fermieri au început să crească propriile păsări emu

Deși fermierii aveau să continue să ceară ajutor de la Guvernul Australiei, autoritățile aveau să stabilească doar o recompensă pentru prinderea și uciderea păsărilor. Această strategie de descurajare a inamicului grâului s-a dovedit a fi destul de eficientă, aproximativ 57.000 de recompense fiind colectate.

Totodată, unii fermieri au început să crească propriile păsări emu pentru a încasa recompensele. În ciuda războiului, Australia a reușit, în cele din urmă, să aibă recolte fără a fi nevoie de o campanie militară împotriva unor păsări.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce animal înfățișează cea mai veche pictură rupestră descoperită până acum în Australia

„Ingredientele vieții” au fost descoperite în formațiuni stâncoase din Australia, vechi de 3,5 miliarde de ani

Rămășițele unui bărbat dispărut, descoperite în stomacul unui crocodil uriaș într-un stat australian

Imagini spectaculoase arată „Copacul vieții”, creat de un fenomen natural pe suprafața unui lac din Australia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase