Home » Natură » O balenă extrem de rară, descoperită moartă pe o plajă din Carolina de Nord

O balenă extrem de rară, descoperită moartă pe o plajă din Carolina de Nord

Publicat: 27.11.2020
O balenă extrem de rară, descoperită moartă pe o plajă din Carolina de Nord
Credit foto: K Rittmaster / NCMM

Una dintre cele mai rare specii de balene din lume, balena nordică din Atlanticul de Nord, a fost găsită moartă pe o plajă din Carolina de Nord, potrivit oficialilor care se ocupă cu studierea vieții marine.

Puiul de balenă a fost descoperit în North Core Banks (Insula Portsmouth), a anunțat Cape Lookout National Seashore într-o postare pe Facebook.

„O echipă de biologi de frunte în domeniul mamiferelor marine este plecată să facă o necropsie pentru a încerca să afle ce a provocat această moarte”, se arată în postare. „Echipa a prelevat probe, inclusiv ADN, care, sperăm, va determina cine este mama puiului. Majoritatea populației de 360 ​​de animale sunt indivizi cunoscuți”, se mai arată în anunțul postat de biologii marini.

Cu o populație mai mică de 400, balenele nordice din Atlanticul de Nord (Eubalaena glacialis) sunt „pe cale de dispariție”, potrivit Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din Statele Unite (NOAA).

Balena nordică este uşor de recunoscut, având un semn alb pe cap care contrastează cu restul corpului cenuşiu închis. Au spatele lat, fără înotătoare dorsale şi o cavitate bucală lungă şi arcuită care începe de deasupra ochiului. Membră a subordinului balenelor cu fanoane, balena nordică se hrăneşte navigând cu gura deschisă şi capul ieşit la suprafaţă prin plancton.

Puiul de balenă a murit la scurt timp dupa naștere

Se pare că puiul de balenă „a murit în timpul sau la scurt timp după naștere”.

NOAA a descris decesul ca un „început devastator” al sezonului de fătare a balenelor nordice, care debutat la jumătatea lunii noiembrie și continuă până la mijlocul lunii aprilie.

Începând din 2017, balenele nordice din Atlanticul de Nord s-au confruntat cu un „eveniment neobişnuit de mortalitate” (UME), care a dus la dispariția a „cel puțin” 32 de dintre ele și rănirea altor 13.

„Aceasta reprezintă mai mult de 10% din populația rămasă. Principalele cauze ale UME sunt lovirea lor de nave (ca urmare a traficului maritm intens n.r.) și agățarea în uneltele de pescuit”, a mai spus NOAA.

Vă recomandăm să citiți și:

Peste o sută de balene, în pericol după ce au naufragiat pe coasta de vest din Sri Lanka

Peste 90 de specii de balene şi delfini sunt pe cale de dispariţie din cauza oamenilor

10 lucruri interesante pe care sigur nu le ştiai despre balene

Balenele pot să stea scufundate pentru trei ore sau chiar mai mult

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase