Home » Natură » Pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii

Pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii

Pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 08.12.2021

Cercetătorii canadieni au realizat un studiu, la finalul căruia au ajuns la concluzia că pescărușii sunt mai inteligenți decât se crede.

Există un stereotip conform căruia pescărușii nu se disting printr-o inteligență ridicată. Cu toate acestea, acest detaliu pare legat de lipsa de studii pe această temă.

Unul dintre cele mai faimoase teste de evaluare a inteligenței păsărilor este acela de a le determina să tragă de o frânghie la capătul căreia este legat ceva comestibil.

Rezultatele unui studiu au fost publicate în Royal Society Open Science și încearcă să demonteze stereotipul potrivit căruia pescărușii nu s-ar distinge prin inteligență.

Jessika Lamarre și David R. Wilson, cercetători la Memorial University of Newfoundland, au analizat reacțiile pescărușilor în cadrul testului cu frânghii. O bucată de cârnat a fost atașată la capătul frânghiei și închisă într-o cutie de plastic transparentă, astfel încât pescărușii să nu poată deschide cutia și să fie nevoiți să tragă de frânghie pentru a-și primi premiul.

Cât de inteligenți sunt pescărușii

Dintre cei 138 de pescăruși care s-au arătat interesați de momeală, 104 au încercat să o scoată cel puțin o dată. Douăzeci și cinci la sută dintre păsări au reușit din primele trei încercări, iar 21% au reușit din prima încercare.

Spre comparație, aproximativ 26% dintre corbii comuni pot rezolva testul frânghiei, scrie Science Alert.

Cercetătorii susțin că rezultatele arată că pescărușii sunt mai inteligenți decât cred oamenii. Cu toate acestea, nu este clar dacă își pot planifica acțiunile sau dacă pot învăța tehnici pentru a îndeplini anumite sarcini. Oamenii de știință propun efectuarea unor experimente mai complexe, de exemplu cu mai multe frânghii, în care pescărușul va trebui să o identifice pe cea de care este legată momeala.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase